Кои са двамата с почти доказано наличие на вируса

Очакват се резултатите от взетите късно снощи 19 проби за Ковид-19

Кои са двамата с почти доказано наличие на вируса | StandartNews.com

Положителен резултат за коронавирус е дала 75-годишна жена, която е в инфекциозното отделение на Областната болница в Габрово и състоянието й се подобрява. Тя е била приета преди дни с пневмония.

Вътрешното отделение, където е хоспитализирана първоначално, е затворено, приемът е преустановен, а пациентите в него са под карантина. За 14 дни по домовете си ще остане и медицинският персонал, обслужвал жената. В лечебното заведение не се допускат външни лица и свиждания.

Очакват се резултатите от взетите късно снощи 19 проби за Ковид-19.

Материал от пациентката, която не е с рисков профил, ще бъде изследван повторно. Изпратените проби са общо 45 от контактни лица, като само 2 от тях са общували с нея в дома й. Останалите са пациенти във вътрешното отделение и медицинския персонал.

Другият пациент е 27-годишен мъж от Плевен, който е с вирусна пневмония и е настанен в Белодробното отделение към Университетската болница „Д-р Георги Странски“. Взети са проби от всички болни, отделението е затворено, съобщиха от РЗИ.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев и екипът му контролират отблизо процеса. "Тази вечер се обадиха, че има положителна проба на пациент, който е с вирусна пневмония. Мъж, 27-годишен. РЗИ се мобилизираха групите, отделението е затворено - белодробното отделение, той си е там. Взели сме проби от всички, които са там. И в момента издирваме домашни близки. Заедно с МВР и кмет, чакаме да намерят тези близки и да занесем проби", каза пред БНР той.

В белодробното отделение лежат около 20 души, на всички е взета проба. "Абсолютно всички мерки, които трябва да бъдат взети спрямо тези пациенти и техните контакти, са взети. Абсолютно всичко като указания е взето", увери д-р Гарев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай