Кои са най-опасните разпространители на COVID-19

Новите открития противоречат на сегашното мнение на здравните власти

Кои са най-опасните разпространители на COVID-19 | StandartNews.com

Малчуганите под петгодишна възраст имат между 10 и 100 пъти по-концентрирани нива на генетичен материал на коронавирус в носовете си в сравнение с по-големите деца и възрастни, посочва проучване, публикувано в сп. „JAMA Pediatrics”.

Според авторите на изследването това означава, че малките деца могат да бъдат важни разпространители на COVID-19 в местните общности - предположение, което противоречи на сегашните преобладаващи представи.

Между 23 март и 27 април изследователи проведоха тестове с назални тампони на 145 пациенти в Чикаго с леко до умерено заболяване в рамките на една седмица от появата на симптомите.

Пациентите бяха разделени в три групи: 46 деца под 5 години, 51 деца на възраст от 5 до 17 години и 48 възрастни на възраст от 18 до 65 години.

Екипът, воден от д-р Тейлър Хийлд-Сарджънт от детската болница „Ан и Робърт Лури”, е наблюдавал „10-кратно до 100 пъти по-голямо количество SARS-CoV-2 в горните дихателни пътища на малките деца под 5-годишна възраст“.

Авторите добавят, че скорошно лабораторно проучване е показало, че колкото повече вирусен генетичен материал е налице, толкова по-инфекциозен и агресивен вирус може да се разпространява от дори безсимптомен приносител.

По-рано също е доказано, че децата с високи вирусни натоварвания на респираторния синцитиален вирус (RSV) са по-склонни да разпространяват болестта.

„По този начин малките деца потенциално могат да бъдат важни двигатели на широкото разпространение на SARS-CoV-2 сред околното население“, пишат авторите.

Новите открития противоречат на сегашното мнение на здравните власти, че малките деца - които, както е установено, са много по-малко склонни да се разболеят сериозно от вируса не го разпространяват сред околните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай