Китай: Covid-19 произхожда от Италия

Китай има нова теория за коронавируса

Китай: Covid-19 произхожда от Италия | StandartNews.com

Китай има нова теория за коронавируса. Covid-19 първоначално е тръгнал в Италия, а не в Ухан. Китай използва ново проучване за ранното, скрито разпространение на коронавирус в Италия, за да постави под съмнение твърдото твърдение, че азиатската нация е родното място на пандемията.

Говорителят на китайското външно министерство  Жао Лиджиайн заяви пред UK Times, че това проучване показва още повече, че проследяването на произхода на вируса е сложен научен въпрос, "който трябва да бъде оставен на учените, това е плавен процес, който може да включва много държави".

Длъжностни лица в Пекин настояват за ново проучване, което предполага, че заразата може да се е разпространила в европейската държава още през септември - три месеца преди да бъде потвърдено, че се разпространява в отдавна приетия епицентър в китайския град Ухан.

Китай не за първи път се опитва да премахне цялата си отговорност за развитието на пандемията. Преди няколко месеца страната насочи вниманието  към възможната отговорност на Испания , както и на  Съединените щати,  които биха могли да бъдат отговорни за пренасянето на вируса в Ухан през октомври 2019 г. по повод  Световните военни игри.

В допълнение към това,  СЗО по- рано заяви, че вирусът може да не е с произход от Китай, но би могъл да циркулира в други страни, макар и безсимптомно.

Много учени обаче са скептични към констатациите на италианското проучване, заедно с факта, че не изключва covid-19 с произход от Китай.

„Знаем, че Китай забави обявяването на огнището си, така че няма яснота кога е започнало там, а Китай има много силни търговски връзки със Северна Италия“, каза Джовани Аполоне от Националния институт в Милано пред UK Times.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай