Храните поевтиняват заради коронавируса

Хранитев света са поевтинели през февруари, слагайки край на поскъпването от предходните четири месеца

Храните поевтиняват заради коронавируса | StandartNews.com

Хранителните стоки в света са поевтинели през февруари, слагайки край на поскъпването през предходните четири месеца, тъй като разпространението на коронавируса води до ограничаване на търсенето на някои продукти, съобщи в четвъртък агенцията за храните на ООН, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през февруари с 1,0% спрямо януари до 180,5 пункта.

FAO също така леко увеличи прогнозата си за производството на зърнени култури, очаквайки реколта на обща стойност около 2,719 милиарда тона през 2019 г., в сравнение с предходна прогноза от 2,715 милиарда тона, което е с около 2,3% повече, отколкото през 2018 г.

Индексът на цените на растителните масла се понижи през февруари с 10,3% спрямо предходния месец, воден от спад в цените на палмовото масло, докато индексът на цените на зърнените култури се понижи с 0,9%, като международните цени на всички основни зърнени култури, с изключение на ориза, също бележат намаления.

FAO заяви, че разпространението на коронавируса по света допринася за спада на ценовия индекс на фона на опасенията, че вирусната епидемия ще предизвика глобално икономическо и забавяне на потреблението.

Коронавирусът също така удари ценовия индекс на месото, който се понижи в рамките на февруари с 2% с оглед на падащия внос в Китай, епицентъра на епидемията, който засега доведе до заразяването на най-малко 95 300 души в световен мащаб и причини смъртта на повече от 3200 души.

Индексът на цените на млечните продукти обаче се повиши през февруари с 4,6%, тласнат нагоре от повишение на цените на сиренето с оглед на затягането на експортните доставки от Нова Зеландия и Австралия.

Въпреки това котировките за мляко на прах паднаха поради намаляване на покупките от страна на Китай, най-големият вносител в света, с оглед на забавяне при обработката на товари в китайските пристанища, засегнати от разпространението на коронавируса, заяви FAO.

За разлика от това индексът на цените на захарта се повиши с 4,5% през февруари, достигна най-високото си ниво от май 2017 г. насам, най-вече в резултат на перспективи за по-ниско производство в Индия и продължителната суша в Тайланд - две основни страни производителки на захар.

FAO също така представи нова прогноза за световното производство на зърнени култури, като заяви, че глобалните пазари на зърнени култури се очаква да останат добре снабдени, покривайки достатъчно растежа на потреблението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай