Караниколов: Осигуряваме предпазни средства

Караниколов благодари за подкрепата на производители и дистрибутори

Караниколов: Осигуряваме предпазни средства | StandartNews.com

Потвърждение е дадено и от двете текстилни асоциации, че ако осигурим материята, а фирмите, които внасят тези материи, могат да осигурят, и одобрим продукта, те са готови да започнат да шият за българското население. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изявление пред медиите във ведомството.

Караниколов благодари за подкрепата на производители и дистрибутори и посочи, че България има нужните запаси.

,,Ще получим и оферти, и заявления. Уточнявам: не разбирайте погрешно, че българската държава не е осигурила за следващите няколко месеца необходимото облекло и консумативи за българските лекари. Ние сме осигурили. В момента конюнктурата на пазара показва, че тези стоки се търсят изключително: търсенето в пъти надвишава предлагането. От тази гледна точка сме длъжни да ангажираме българската индустрия, за да можем да ги включим в този процес. Има достатъчни количества, които се намират в момента при дистрибуторите. Колегите от Министерството на здравеопазването ще получат по най-бързия начин предложенията и сертификатите, за да видят какви количества да резервират. Всеки момент очакваме и от Турция количество'', обясни министърът.

В момента има изработени две мостри на облекло, като едната от тях е тръгнала към Военния институт за изследване. Предстои да им се направи и сертификация.

,,Ще имаме осигурени маски и всичко друго, което е необходимо. Многократните защитни облекла ще могат да се ползват около 30 пъти'', посочи още Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай