Кантарджиев стряскащо: Последна спокойна седмица

Професорът каза какво спешно трябва да се направи

Кантарджиев стряскащо: Последна спокойна седмица | StandartNews.com

Стряскаща прогноза за развитието на ситуацията с коронавируса направи проф. Тодор Кантарджиев, бивш шеф на Националния център за заразни и паразитни болести, сега консултант на София по борбата с вируса и ваксинационния процес .

Това е последната спокойна седмица по отношение на разпространението на коронавируса – имаме фалшиво епидемично благополучие, каза пред „Фокус“ проф. Кантарджиев.

По думите му сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират. Според него броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

„Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни стресира. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души“, уточни проф. Кантарджиев.

Той посочи, че все още можем открито да се срещаме с приятели, да посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до увеличаване на случаите в началото на есента.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на „Делта“ варианта.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай