Кантарджиев: Няма научна статия срещу маските

През ноември ще има скок на заразените

Кантарджиев: Няма научна статия срещу маските | StandartNews.com

„През месец септември разпространението на COVID-19 в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма нито една научна статия против тях.

През ноември обаче започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции". Това обясни в студиото на "Здравей, България" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

"Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам, бе в полза на обществото. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ", заяви проф. Кантарджиев.

По думите му през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат.

Съответно, областните щабове ще решават какво да се прави – по места, без да се налага общо затваряне например. "Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни,  т.е. по 1500 болни на седмица, това трябва да ни държи нащрек", уточни професорът

По негово мнение мерките при пазаруване по магазините се спазват най-добре в София.

Той коментира и ситуацията в училищата.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-голям риск от зараза има в затворените помещения, при разговори на висок глас или пеене", категоричен бе професорът.

Той уточни, че заради добрите мерки, сега, като абсолютно число, смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така.

"Хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак са най-уязвими и трябва да внимават повече", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай