Кантарджиев: Не плашим, казваме истината

37 нови заразени, 10 в болница

Кантарджиев: Не плашим, казваме истината | StandartNews.com
  • 37 нови заразени, 10 в болница

37 нови случая на коронавирус отчете Националният оперативен щаб. 10 от заболелите са в болница. Данните изнесе заместник-ръководителя му проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. 1161 изследвания са направени за денонощието. Така общо направените тестове у нас са 64 480.

233 от заразените са лекари, сестри и медицински персонал. Това са 11 на сто от общо заразените 2174.

573-ма са напълно излекувани. Коронавирусът обаче взе още три жертви – жена и двама мъже.

Винаги посланията на щаба в последните 10-11 седмици са били на базата на научен анализ, каза проф. Кантарджиев. Той обясни, че усилията на щаба са да направи така, че при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случва на държави, които са били пример в здравеопазването. Не плашим, само казваме истината според анализа, обяви още професорът.

Цифрите сами говорят, че в нашата страна са по-малко заболелите и смъртните случаи, каза още проф. Кантарджиев. Той отчете, че щабът е направил така, че със забавяне на случаите са се осигурили екипи, обучение, готовност на болниците и медиците, осигуряване на запаси от лекарства и предпазни средства, което е било решаващо, за да могат да се лекуват хората и да няма починали. Имахме една лаборатория, а сега има 25, припомни проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай