Каква е цената на коронавирусната криза у нас

Пациентите са били като наплашени деца, споделя неврохирург

Каква е цената на коронавирусната криза у нас | StandartNews.com

Страната ни премина през кризата с коронавируса, но на каква цена? Тепърва ще разберем, защото "матурата" предстои, посочи в Сутрешния блок на БНТ д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

По думите му пациентите са били като наплашени деца, защото страховете им се подклаждали от разнопосочните мнения, които излизаха в пространството.

"Абсолютни изказвания не трябва да си позволява никой, специалистите са тези, които трябва да говорят по тази тема", настоя медикът.

"Всички тези хора се страхуваха и до последно отлагаха ходенето при специалисти и смъртността, която сега се отчита, се дължи на това", настоя Найденов.

Според него тепърва ще се правят изводите от тази пандемия. "COVID-19 ни припомни колко важен е човешкият живот, извън злободневните проблеми. Посланието трябва да бъде позитивно, защото тази истерия вече трябва да отмине", настоя той.

Д-р Емануил Найденов настоя, че реформата в здравеопазването на трябва да се бави, въпреки изказаните мнения, че не сега е времето тя да се разгърне. "Печелившо звено в системата на здравеопазването няма, реформата в здравеопазването не трябва да се бави. Заплащането винаги стои в основата на нещо, което има разход Трябва да има ясна тенденция, разумно разпределение на публичните разходи в здравеопазването".

По думите му е наложително създаването на доброволни здравни фондове, защото в момента има монопол от НЗОК, което не е добре за системата.

Д-р Найденов смята, че трудът на медиците, в условията на коронавируса, е оценен. "Обществото разбра колко важно е здравето, осъзна, че лекарят и медицинската сестра, са тези, който му помагат да има най-ценното. Нямаме нужда от аплодисменти, а от оценяване на труда ни", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай