Как маската помага на болните от COVID-19

Носенето на маски помага да се намали рискът от инфекция, а ако се случи...

Как маската помага на болните от COVID-19 | StandartNews.com

Разболелите се от COVID-19 го изкарват по-леко, ако са носили маски когато са се заразили. Това предаде ТАСС, като се позова на испански експерт, цитиран от агенция ЕФЕ.

Висенте Сориано, директор на Медицинския център към Международния университет в Риоха, е ръководил изследване, в хода на което е събрана информация за епидемиологични огнища в Мадрид по време на първата вълна на коронавирусната пандемия.

Експертът пояснява, че проучването е успяло да "сравни нивото на предаване на заболяването и необходимостта от хоспитализация". При анализ на огнище в къща, обитавана от монахини, са се заразили 21 от 25 души. Въпреки факта, че около половината от обитателите са били на възраст над 65 години, при никой от тях не се е наложила хоспитализация.

Друго огнище се е разразило след среща на група от 10 души, които са прекарали три часа заедно на закрито, без да носят маски или да стоят на разстояние. В резултат на това всички са се заразили с коронавирус, като при четирима от тях се е наложила хоспитализация.

По мнение на Сориано носенето на маски помага да се намали рискът от инфекция и ако това се случи, формите на заболяването протичат по-леко, тъй като концентрацията на вируса, която оказва ефект, е по-ниска. С други думи, използването на маска "може да имунизира срещу тежки форми на COVID-19", счита експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай