Излязоха укривани документи от Ухан за Covid-19

Те разкриват как страната е пренебрегнала ранните етапи на пандемията

Излязоха укривани документи от Ухан за Covid-19 | StandartNews.com

Безпрецедентно изтичане на вътрешни китайски документи разкрива как страната е пренебрегнала ранните етапи на пандемията на коронавируса, публикувани в CNN.

В доклад с надпис „вътрешен документ, моля, запазете поверителност“, местните здравни власти в провинция Хубей, където вирусът е открит за първи път, изброяват общо 5918 новооткрити случаи на 10 февруари, два пъти повече от официалния публичен брой на потвърдените, разделяйки общия брой на различни подкатегории. Тази по-голяма цифра никога не е била напълно разкрита по това време, тъй като счетоводната система на Китай, в суматохата в ранните седмици на пандемията, омаловажава тежестта на огнището.

Това е сред поредица от разкрития, съдържащи се в рамките на 117 страници от изтекли документи от провинциалния център за контрол и профилактика на заболяванията Хубей, споделени и проверени от CNN.

Взети заедно, документите представляват най-значителното изтичане на информация от Китай от началото на пандемията и осигуряват първия ясен прозорец към това, което местните власти са знаели.

Китайското правителство категорично отхвърли обвиненията на САЩ и други западни правителства, че умишлено укрива информация, свързана с вируса. Въпреки че документите не предоставят доказателства за умишлен опит да се замъглят констатациите, те разкриват многобройни несъответствия в това, което властите вярват, че се случва и какво е разкрито на обществеността.

Документите, които обхващат непълния период между октомври 2019 г. и април тази година, сочат негъвкава здравна система, ограничена от бюрокрация отгоре надолу, и процедури, които не са били адекватни за справяне с избухналата криза. Няколко критични документа в ранните етапи на пандемията предоставят ясни доказателства и сочат към модел на институционални недостатъци.

Едни от най-поразителните данни се отнася до бавността, с която са диагностицирани местните пациенти с Covid-19. Дори когато властите в Хубей представиха на обществеността начина, по който се справят с първоначалното огнище, като ефективно и прозрачно, документите показват, че местните здравни служители разчитат на недостатъчни механизми за тестване и докладване. Доклад в документите от началото на март казва, че средното време между появата на симптомите до потвърдената диагноза е 23,3 дни, което според експерти CNN би затруднило значително стъпките за мониторинг и борба с болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай