Италия ще ваксинира 1,7 милиона души до края на януари

Приоритет ще бъде даден на здравните работници и възрастните хора

Италия ще ваксинира 1,7 милиона души до края на януари | StandartNews.com

Около 1,7 милиона италианци ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус до края на януари 2021 г., заяви комисар на страната по извънредната ситуация с COVID-19 Доменико Аркури на пресконференция.

Той добави, че съгласно националния план за ваксинация срещу COVID-19 приоритет ще бъде даден на здравните работници и възрастните хора.

"Първата налична ваксина ще бъде тази, предоставена от Pfizer, а Италия ще получи първия транш от 3,4 милиона дози въз основа на поръчката, извършена на ниво Европейски съюз (ЕС)", каза Аркури.

Той каза, че ваксините се очаква да пристигнат в страната през втората половина на януари и планът е здравните служби да са готови до този момент незабавно да започнат кампанията за ваксинация.

„Тъй като тази ваксина има специфични характеристики, 3,4 милиона дози ще ни позволят да ваксинираме 1,7 милиона души до края на януари, като всеки човек получава две дози на интервал от около три седмици“, обясни той.

Междувременно Министерството на здравеопазването в страната регистрира 36 176 нови случая на коронавирус през последните 24 часа - около 2000 повече от предходния ден - включително 18 503 нови активни инфекции.

Имаше и 653 нови смъртни случая през последните 24 часа, което доведе до смъртността на страната до 47 870.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай