Голямата опасност са баровете

Това подчерта още веднъж ген.Мутафчийски

Голямата опасност са баровете | StandartNews.com

Ген. Венцислав Мутафчийски направи пореден коментар на ситуацията в страната с пандемията и постепенноно отхлабване на мерките.

"В момента мерките са под 40% обхват.

Той припомни скалата, по която се ръководят в НОЩ - тексаската, в която се определя индекс на опасност на социалните дейности от 1 до 9. В скалата 1-ца е да отвориш писмо от пощата, девет - да отидеш на бар

Там влизат и религиозни събирания, концертни зали без определени места, ресторанти. Ресторанти, които са с външни помещения, имат обаче индекс на опасност 3, обясни началникът на Щаба.

Баскетболните и футболните мачове са между 6 и 7. "Знаете, че почти не остана незаразен футболист, включително от антуража им", а проф. Мутафчийски обясни, че ако на стадиона опасността е в средата на скалата, то "публиката се намира твърдо в 8".

Магазините са 4 индекс на риск от зараза, който зависи от броя на клиентите на квадратен метър. Когато са по-малко хората, опасността намалява.

"Ние никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички места с опасност може да бъдат спрени за посещаване.

"Намаляването на заболеваемостта стана доста по-бавно, отколкото очаквахме. Но все пак има чудесен резултат в момента", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай