Вторник,

Ето кои тестове са най-сигурни за коронавирус

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Начините на тестване за коронавирус се класират на базата на принципа, който се използва и това е най-важният критерий. Вторият критерий е времето за получаване на резултата. Има и една трета особеност - една част от тестовете не изискват използване на апарат при отчитането. Това обясни пред проф. д-р Добрин Свинаров - началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ "Александровска".

Първият критерий е най-важен. Според принципа на изследване на коронавирусната инфекция, тестовете се делят на три групи - генетични, антигенни и серологични тестове, каза проф. д-р Свинаров.

Генетичните тестове доказват специфични участъци на вирусната РНК. Те са диагностичните тестове с най-висока надеждност, рано в развитието на инфекциозния процес, не трябва да има симптоми, още в началото на инфектирането, в рамките на инкубационния период, когато пациентът е безсимптомен и най-заразен тези тестове доказват коронавирусната инфекция от тази година. Те са позитивни и в голяма част от клиничната фаза на проявлението, ако има такава.

Втората група тестове почти не се използват, те относително най-малко са застъпени, наричат се тестове, които определят вирусни частици антигенни тестове. Те също определят парчета от вируса или участъци от вируса, но обичайно белтъчни участъци.

Третата група тестове се наричат серологични. Тези тестове доказва антитела в организма на пациента, който се е срещал с вируса, независимо дали е имал или нямал клинична симптоматика, т.е. серологичните тестове показват реакцията на организма към вируса. Те не доказват наличието на вируса. Те не са подходящи за ранна диагностика.

Генетичните тестове са диагностичните - с доказване на вирусната РНК.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички