Ето къде може и не може да се пътува

Външно министерство публикува подробности за някои нови ограничения при пътуването в Европа

Ето къде може и не може да се пътува | StandartNews.com

Външно министерство публикува подробности за някои нови ограничения при пътуването в Европа.

От понеделник Чехия забранява влизането на чужди туристи в страната, като забраната не се отнася за чужденците с постоянно пребиваване в Чешката република. Забраната не се отнася и за шофьорите на тежкотоварни камиони.

Полските авиолинии ЛОТ прекратяват всички международни полети от 15 до 25 март. Това включва и полетите от и за София и Варна.

Граничната полиция на Босна и Херцеговина забранява влизането в страната на чужди граждани, които са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19 държави - Италия, Китай, Южна Корея и Иран.

От безбройните мерки, които са различни за всяка точка на света, пътуванията се превръщат в кошмар. Различни изисквания са в сила на всяка граница, а пътуването с автомобил е затруднено заради огромни опашки на граничните контролно-пропускателни пунктове.

По сухопътната граница на България със Северна Македония няма затворени пунктове, обявено е извънредно положение в Дебар и Център Жупа, което не засяга България.

Чуждите граждани, влизащи в Румъния, независимо от националност, попълват декларация на английски от къде са тръгнали и от къде са минали.

На сръбската граница са се образували огромни опашки от тирове, допуска се транзитно преминаване от 5 до 10 камиона, които са конвоирани от полицейски автомобил до излизането от Сърбия.

По турските гранични пунктове има термокамери, а всички турски граждани, идващи от чужбина, се подлагат на 14-дневна карантина. Няма затворени пунктове с България.

За Гърция в момента не са наложени ограничения, но с фериботи пътуването е невъзможно, тъй като билетите са изкупени.

За Германия препоръката на външното министерство е да се пътува само със самолет, засилен е граничният контрол по границите с Австрия и Швейцария в дълбочина до 30 км.

Полша въведе контрол по границите с всички държави от Европейския съюз първоначално до 25 март, но срокът може да бъде удължен.

Словакия също върна контрола по границите си, освен по контролните пунктове с Полша. В страната се допускат само словашки граждани или хора с разрешително за престой.

Австрия и Унгария затвориха границите си за пристигащи от Италия, а преминаването през Хърватия и Сърбия става след многочасово чакане.

Пълният списък с всички държави по света може да бъде открит на сайта на външното министерство и се актуализира непрекъснато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай