ЕС ни отпуска допълнителни ваксини

България ще получи 1 151 000 ваксини на "Пфайзер/Байонтех

ЕС ни отпуска допълнителни ваксини | StandartNews.com

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Това решение е било постигнато днес на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от кореспондент на БТА.

Посоченото количество ще бъде поделено между петте страни според броя на населението. Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози. Допълнителните дози са осигурени от "Пфайзер" и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината.

Производителят осигури общо 10 милиона допълнителни дози. След разпределението, договорено днес, Австрия, Чехия и Словения ще получат дози според броя на населението от цялото допълнително количество от 10 милиона. Днешното решение е еднократно, отбелязва председателството.

България ще получи 1 151 000 ваксини на "Пфайзер/Байонтех" от общо 10 милиона "ваксини на солидарността", съобщиха за "Хоризонт" от португалското председателство. Дипломатически източници от София потвърдиха за над 1 милион дози.

A Германия е готова да се справи и без ЕС. "Трябва да си подсигурим достатъчно ваксини, ако се наложи самостоятелно, независимо от ЕС", заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от ADR. Тогава вероятно ще трябва да се ваксинираме за трети или четвърти път срещу Covid-19, защото не знаем, колко дълго продължава действието на ваксините, допълни той. Затова са нужни огромни количества, които ЕС да осигури бързо, а ако не успее - това трябва да направят националните държави, каза още Шпан.

На фона на осигурените допълнители ваксини за страните членки Борис Джонсън заяви, че със сигурност ще живеем в свят, в който ще бъдат използвани ваксинационни паспорти.

Борис Джонсън каза, че вече някои страни и авиационната индустрия проявяват интерес към подобен тип документ и това е напълно логично.

"Когато става дума за опитите ни да дадем максимална сигурност и гаранции на бизнеса и клиентите, три са важните неща: да имате антитела, да сте ваксинирани и да сте си направили тест", посочи премиерът.

По-рано лидерът на Лейбъристката партия в опозиция Киър Стармър бе заявил, че не вярва такива сертификати да бъдат пуснати в обръщение във Великобритания.

Без да коментира казаното от Стармър, днес Джонсън отбеляза, че според него използването на ваксинационни паспорти би било полезно и той очаква такива да бъдат въведени за пътуванията в чужбина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай