Експерт обяви, че сме в епидемичен взрив

При нас не се тества достатъчно бързо, хората ходят, когато състоянието се влоши

Експерт обяви, че сме в епидемичен взрив | StandartNews.com

Намираме се във фаза на епидемичен взрив – едновременно увеличаване на процента позитивни и на бройката, съобщи пред БНР д-р Лъчезар Томов, преподавател по информационни технологии и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет.

"В рамките на една-две седмици много рязко ще продължи да се увеличава, ако няма допълнителни действия да се ограничи този ръст", каза Томов. Според него има много сериозен риск за здравната система и за бизнеса.

"Риск има. В момента сме във фаза, която не е особено добре контролирана", категоричен бе Томов. Според него няма нужда да се плашим, но трябва да се действа разумно и да се управлява ситуацията.

"Смелото ходене на дискотека, особено ако сте ученик и после отивате и на училище бих го нарекъл безразсъдно, жестоко и нанасящо смърт", отсече той.

"Ако настоящата фаза на ръст продължи и не бъде овладяна, много скоро няма да има легла. Колкото и легла да имаме, трябва да има и лекари за тези легла. Ако една сестра обслужва 40 човека, интензивно болни, това, че те са на легло, интензивно, не им помага", коментира Лъчезар Томов.

"Влязохме в зоната на риск още към края на септември", уточни още математикът и допълни: "Ситуация, в която отворихме училища, оставяйки дискотеки отворени, оставяйки работа от вкъщи, при градове като София рано или късно ще доведе до експлозия", коментира още Томов. По думите му РЗИ не разполага с безкраен капацитет, за да хване всеки клъстер в реално време.

"В такава фаза не могат да направят добро покритие", допълни Лъчезар Томов.

"При нас не се тества достатъчно бързо, хората ходят, когато състоянието се влоши, а при Covid-19 е от изключително значение да се открие и лекува рано", подчерта преподавателят и допълни: "Ние ги откриваме късно, защото се тества недостатъчно".

"Броят открити при нас не е твърде надежден. Виждате как в момента едновременно се вдигат процентът позитивни и броят открити, което е показателно, че не се тества много добре", изтъкна Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай