Един нов случай на коронавирус, стават 243

Новият случай е в от София и при него няма контакт с друг болен

Един нов случай на коронавирус, стават 243 | StandartNews.com

Във времето от снощи досега има още една положителна проба. С това 243 стават положителните проби в България. Новият случай е в от София и при него няма контакт с друг болен.

Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг във Военномедицинска академия.

"Ще предложим на министъра на здравеопазването да продължи мерките, които изтичат утре, до 12-и април. В същия обем", съобщи той и добави, че ще бъде разширен теренът за посещение на колекторските фирми за събиране на сметки.

Ще бъде препоръчано на здравния министър да отпадне от заповедта поименното изреждане на страните, от които трябва да бъдат карантинирани пристигащите, а да бъде за всеки един, който пристига в България от чужбина:

"Включително и за чужденците, които желаят да посетят България. Да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина. И да удостоверят къде ще прекарат тази карантина, задължително".

По думите му в „Пирогов“ има 4 интубирани пациента в тежко състояние, единият от който - в критично. "Възможно е да има лош изход от лечението", каза Мутафчийски.

"8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни", допълни директорът на лечебното заведение.

"Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса. На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора", обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. "Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби", уточни председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. "Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването", каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

На брифинга стана ясно, че спешният телефон 112 обслужва по 1800 обаждания дневно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай