Джипитата получават РНК ваксина през април

Очаква се към юни да са осигурени дози за ваксиниране на общо 2,5 млн. българи, каза Богдан Кирилов

Джипитата получават РНК ваксина през април | StandartNews.com

„Очаквам през април личните лекари да получат и РНК ваксини. В последните дни на март ще получим над 31 000 дози от „Пфайзер“, над 51 000 на „Модерна“, над 150 000 на „АстраЗенека“. През април се очакват общо най-малко 650 000 дози. През втората половина на април очакваме доставки и от „Джонсън и Джонсън“. Това обобщи пред БНР Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на ваксинационния щаб.

Той посочи, че е възможно страната ни да получи ускорена доставка от „Пфайзер“ и че постоянно се провеждат разговори с производителя за допълнителни количества, а компаниите постоянно актуализират информацията за доставки.

„При актуализираните графици на доставките се очаква към юни да са осигурени дози за ваксиниране на общо 2,5 млн. българи. Има завишаване на интереса към ваксинирането“. Той поясни, че страната ни е заявила дози като за 10-милионно население.

Производителите са заложили клинични изпитвания за прилагане на ваксините на деца, уточни Богдан Кирилов и отново припомни, че ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко протичане на болестта. Затова е необходимо и ваксинираните хора да спазват противоепидемичните мерки.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай