Доц. Мангъров подплаши просветното министерство

Децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите - да са в час

Доц. Мангъров подплаши просветното министерство | StandartNews.com

Като "преувеличени и ненужни" определи мерките, които министерството на образованието взима преди първия учебен ден, доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

В интервю за БНР той каза, че се случва същото, както с КПП-тата и затварянето на парковете през зимата. "На път сме да повтори същото нещо, но сега в училищата, водени от някакъв страх. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца", категоричен бе доцентът.

Той посочи проста формула, за да се избегне притеснението и създаването на хаос - децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите деца да си ходят спокойно в учебните часове.

По думите на доц. Мангъров изолационните стаи в училищата няма да са ефикасни, защото преди да бъде изолирано там детето вече е било с другите деца в класната стая.

"Друго нещо - да се разхождат в междучасието децата с маски, а в час - без маски. това е пълна безсмислица. До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски носи някаква съществена полза. Още повече, когато се използват от некомпетентни - каквито са децата, а и самоделните маски от плат... Доказано е, че тези, които направят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски", подчерта инфекционистът.

По думите на Мангъров "изследователската дейност" трябва да спре: "Това ще стане трудно, защото на всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба". Това е бизнес на лабораториите, които правят тестовете, подчерта той и обясни:

"Защо трябва да се харчи обществен ресурс за това, който иска да се тества - да си се тества. Един положителен тест ни струва 3000 лева, а често става дума за хора, на които нищо им няма".

Мангъров коментира, че погледнато в световен мащаб, страните, които през зимата бяха най-строго затворени заради пандемията, сега чакат втора вълна, а тези, които са били "оставени свободно" с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

Във връзка с ваксините, които се създават срещу Covid-19, доц. Атанас Мангъров коментира: "Не е въпросът в самото правене на ваксината, а в това, че тя трябва да бъде много добре клинично изпитана и за безопасност, и за ефективност".

Той определи руската ваксина "Спутник 5" като недобре изпитана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай