Човекът на СЗО у нас: Българите пушат много, а не искат ваксина

Трябва да се мобилизира обществото и да се повярва на достоверната информация, посочи Скендер Сила

Човекът на СЗО у нас: Българите пушат много, а не искат ваксина | StandartNews.com

 В България ситуацията е деликатна, има малко ваксинирани, в сравнение с други страни от ЕС, с бързото разпространение на делта варианта нещата стават по-сложни и трябва да се спазват мерките. Това заяви Скендер Сила от СЗО пред Нова телевизия. Ясно е, че всички варианти на вируса се разпространяват на място с най-много хора, да се избягват такива затворени места, коментира специалистът. Относно ниските темпове на ваксинация - има интересен парадокс в България, има голяма употреба на тютюн, а нисък ръст на имунизация, трябва да се мобилизира обществото и да се повярва на достоверната информация, посочи Сила. За делта варианта той поясни, че все още се правят проучвания, ще има и други варианти на вируса. За четвъртата вълна не изглеждат добре нещата, тъй като делта вариантът се разпространява бързо. 

Две дози от ваксините намаляват случите на приемане в болница и смърт, при новия вариант ще има болни хора, които ще го изкарат по-леко, затова ваксините спасяват животи. Относно трета доза - първо трябва да сме сигурни, че ваксините се разпределят равномерно, посъветва той. Новите симптоми на делта вируса са същите - важни са мерките - маски, миене на ръцете, отваряне на прозореца, делта се разпространява бързо, затова трябва да се отиде до личния лекар и да се получи лечение, тази болест не трябва да се неглижира, тя е смъртоносна, категоричен е Сила.

ОТ СЗО търсят данни за използване на трета доза, но засега са на мнение, че са важни първите две дози, в България трябва да се ваксинират възрастни, учители, бременни, здравни работници, професии, свързани с работа с други хора. Има бременни, които изгубиха живота си от коронавирус, трябва да се консултират с лекарите, за да преценят, посъветва Сила. Обясни, че всяка бременна е различна, за делта варианта е добре да се ваксинират, има дискусии за това.

За жените, които планират бебе, е добре да се ваксинират, ще бъдат защитени по време на бременността, няма никакво научно доказателство за това, че ако се ваксинират, няма да могат да имат деца.

Скендер Сила смята, че всички ваксини, които са одобрени, имат голяма защита и добро качество. Относно смесването на ваксините има проучвания, които показват ползи, от СЗО смятат, че са нужни данни, ако се ваксиниран с РНК - да е същата втората ваксина. Науката напредва, ако има сигурни доказателства за смесване на ваксините, че няма проблем - ще информираме властите, категорични са от организацията. Ваксините за деца над и под 12 г. - за тях трябват още проучвания за прилагане на ваксини върху тях, властите сами трябва да решат дали да ги прилагат, децата могат да се заразят, но фаталните случаи са много по малко. Страничните ефекти са главоболие, болка на мястото на инжекцията, а загуба на кръв и засягане на сърцето са редки, няма логика в това да не се ваксинираме, обясни Скила. Още когато излязоха първите данни от ефикасността от ваксините, се говореше, че не са ефективни, затова се разболяват, но да се стигне до болница е по-малко вероятно, категоричен е той и даде пример с изследване в Сан Франциско, което показва, че вероятността от смърт е 30% по-ниска. Колко трае защитата е въпрос на време - когато си болен не трябва да се ваксинираш, 6 месеца трябва да се изчака, съветва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай