Борисов обсъди вируса на видео със световни лидери

За целта той и други премиери проведоха видеоконференция

Борисов обсъди вируса на видео със световни лидери | StandartNews.com

Видеоконферентна връзка проведоха българският премиер Бойко Борисов и целият Оперативен щаб в Министерски съвет. Темата на разговора с европейски и световни лидери бе разпространението на коронавируса.

В необичайната конференция участваха израелският премиер Бенямин Нетаняху, унгарският премиер Виктор Орбан, италианският Джузепе Конте, австрийският канцлер Себастиян Курц, както и румънският министър-председател Лудовик Орбан.

Българският премиер информира колегите си, че у нас вече има 4 регистрирани случая на заболели с вируса.

„Най-важната дума в този разговор е „солидарност“. Много е важно да осигурим тестовете за болниците в нашите държави“, призова той.

„Второ – светът да се напрегне и да намери ваксина и лекарство. Убеден съм, че стопанската и финансова криза чука на вратата ни. Наред със всичко друго, изключително сме притеснени от миграционната криза и нелегалните мигранти, които влизат в Европа. Това са стотици хиляди хора, които не са под контрол. Идват от тежко заразени райони. Това е допълнителна, отежняваща ситуация в региона. Много от държавите забраниха износа на тестова, медицински облекла. Всяка държава се спасява сама по себе си, но думата „солидарност“ значеше нещо преди това“, каза още българският премиер.

Борисов призова държавите да поддържат непрестанна връзка помежду си и да обменят тестове за вируса, както и най-неотложните медикаменти, ако това се наложи.

Борисов поиска да знае от останалите лидери какви мерки са взели за отлагане на учебните занятия в училища и детски градини, след което обяви, че грипната ваканция у нас може да приключи тази сряда.

„Благодаря, радвам се, че ви видях, макар и по интернет“, каза Борисов на колегите си в края на разговора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай