Българската ваксина за COVID-19 идва в късна есен

В момента компаниите полагат неимоверни усилия за създаването на ваксина

Българската ваксина за COVID-19 идва в късна есен | StandartNews.com

Прототипът на българската ваксина срещу коронавируса, трябва да е готов до късната есен, обяви в ефира на БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология при БАН доц. д-р Андрей Чорбанов.

Компонентите на този прототип се разработват в Англия и Дания, а самото ѝ сглобяване като ваксина ще бъде у нас, разкри Чорбанов и допълни, че разработването на медицински продукти винаги е било обект на частен интерес, а не на държавен и такава е практиката в САЩ и Западна Европа.

"Само Русия и Китай са изключение, защото разработването на медицински продукти там е държавен приоритет'', посочи той.

Русия има традиции във ваксинологията. Руснаците имат доста компоненти, като се започне от въоръжението до научните им постижения. Именно те въведоха ваксината за еболата, отбеляза той.

"В момента компаниите полагат неимоверни усилия за създаването на ваксина, защото става дума за голям бизнес, затова  и големите фармацевтични компании искат по-бързо да въведат тези ваксини. Нашата страна вече подписа договор с ЕК за доставка на ваксини, които още не съществуват, но откакто си купихме самолети, за които няма заводи, вече нищо не може да ме учуди. За съжаление това е тонът в света – правителствата всяват паника, забраняват се масовите събирания на хората, но същите вездесъщи правителства все пак трябва да кажат, че са загрижени за населението си и подписват за доставка на ваксина, която още не съществува'', коментира още доц. Чорбанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай