Балтов с мрачна прогноза за следващите 7 дни

Бум на коронавирус заради балове, дискотеки и протести

Балтов с мрачна прогноза за следващите 7 дни | StandartNews.com

Мрачна прогноза за развитието на заразата от коронавирус направи шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов заради абитуриентските балове, дискотеките и протестите.

 „Не вярвам, че в дискотеките се спазва дистанцията и дезинфекцията. Видях какво се случи на бала на сина ми", каза професорът пред Нова тв. Повод бе повторното отваряне на нощните заведения.

„Младите хора ходят по нощни заведения. Дори да изкарат леко коронавируса, те се прибират при родителите си", каза още Балтов. По думите му се очаква до 7 дни да има ръст на заболелите и заради масовите събирания на протестите.

„София разполага с около 90 свободни легла в болниците. Ако се наложи, ще се отворят буферни отделения. В момента обаче, когато започнем да лекуваме само коронавирус, ще пострадат хронично-болните хора, тези с планови операции", поясни шефът на "Пирогов". Той коментира и случая с пострадалото 21-годишно момче по време на протестите. В неделя то напусна "Пирогов" по собствено желание.

„Младежът беше приет с комоцио. Направен му е скенер, на който се вижда, че няма сериозни увреждания. Той дойде в съзнание, но имаше множество контузии по тялото. В неделя  се самоизписа. Може би се е притеснил от медийната активност”, каза Балтов. И допълни: „Не мога да коментирам дали е скандално, че дойде при нас чак на следващата сутрин“. „Тревожно е, че се появиха фалшиви новини, че е мъртъв. Майка му е наш колега хирург от Пета градска болница”, съобщи шефът на „Пирогов”. Другият ранен е 29-годишен и още е в болницата. Той трябва да остане поне още 4-5 дни. Той е бил приет със същата диагноза – комоцио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай