За ден БАБХ откри десетки нередности в заведенията

За първия ден на територията на страната са извършени 262 проверки

За ден БАБХ откри десетки нередности в заведенията | StandartNews.com

Проверките на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започнаха вчера – денят в който за първи път от началото на извънредното положение бе разрешено на заведенията да работят на открито.

„За първия ден на територията на страната са извършени 262 проверки. Издадени са 41 предписания за различни нередности. Написан е един акт за установени нарушения", заяви пред Нова телевизия д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Сред най-често срещаните нарушения са това, че част от собствениците са затворили пространствата с т.нар. френски прозорци, така че в помещението не е имало необходима вентилация. В част от заведения е имало неподходящи дезинфектанти или те са разположени на барплот, в близост до посудата на заведението.

"Този дезинфектант може да попадне върху чаша или лъжичка за кафе, което е недопустимо. Те трябва да се държат далеч от посуда или открити храни. Това е част от изискванията, които са описани в заповедта на министъра на здравеопазването. Тя е много ясна. Пише, че трябва да има налични дезинфектанти. Указанията са над 3 страници и в тях много подробно е описано как трябва да се държи дезинфектант и къде", обясни Кулински. За него е важно, че са отворили тези, които са готови с мерките. Други пък имали нужда от време за закупуване на маски и предпазни средства. Част от собствениците са доволни от мерките. Естествено, имало и недоволни.

Най-голямата санкция, която може да бъде наложена, е прекратяване на дейността на обекта. Такава се налага при груби нарушения. Такова е разполагането на масите на по-малко от минималната дистанция, описана в заповедта. Грубо нарушение е липса на предпазни средства за персонала и липсата на хигиена в санитарните помещения.

Според Кулински условието посетителите на заведения да са семейство не може да се проверява нито от служители на БАБХ, нито от сервитьорите, тъй като те нямат право да проверяват лични карти. Той е на мнение, че ако посетителите са по-малко от четирима души, дори и те да не са от едно семейство, то тогава заповедта е спазена.

Кулински коментира и кампанията "Избери 380", свързана с българските продукти, на Асоциацията на българските земеделски производители. "На всички пакетирани храни има баркод. Ако той започва с 380, това означава, че тази храна е произведена в България, от български производител", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай