Антигенните тестове стават безплатни

В момента търсят най-добрия антигенен тест и съответно на най-добрата цена

Антигенните тестове стават безплатни | StandartNews.com

Тестовете за антитела в новите триажи за пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция ще бъдат безплатни за гражданите. Това потвърди здравният министър проф. Костадин Ангелов след посещение в столичната болница "Св. Анна".

„Антигенните тестове ще бъдат безплатни за гражданите. В момента търсим най-добрия антигенен тест и съответно на най-добрата цена“, каза проф. Ангелов.

Фургоните, в които ще бъдат разположение пред големите болници, ще бъдат осигурени от съответните лечебни заведения.

„Препоръчвам на гражданите да не извършват тестове в състояние, в което няма никакви симптоми. Обикновено в много голям процент от тези случаите тестовете са отрицателни. Местата, на които се правят подобни тестове, представляват голям риск“, каза още здравният министър.

На територията на София леглата в болниците са обезпечени, когато се наложи болнично лечение. Това са около 3 хил. легла, според проф. Ангелов.

„Ремдесивир в страната има. Този, който казва, че няма, трябва да обяви какви количества е заявил към РЗИ, а от там да кажа, защо не ги е получил“, каза още здравният министър по отношение сигналите към медиите, че има лечебни заведения, в които лекарството липсва.

От 1 август цените на клиничните пътеки са увеличени с 20 лв., за да може всеки един пациент, който постъпва в лечебните заведения да бъде тестван за антитела, обясни още Костадин Ангелов и допълни, че парите за тестовете в триажите ще бъдат възстановени от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай