Ангелов с три сценария за колективен имунитет

Продължаваме да губим човешки животи, каза министърът

Ангелов с три сценария за колективен имунитет | StandartNews.com

Здравната ни система издържа въпреки натиска, но за съжаление продължаваме да губим човешки животи. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в извънреден брифинг на НОЩ.

Очакваме след няколко седмици да се усети чувствително намаляване на заразените, каза той.

По смъртност сме на второ място в ЕС и на Балканите, каза доц. Кунчев.

Най-ниска е заболеваемостта във Видин, а най-висока - в София. България е на 11-то място в Европа по заболеваемост.

От епидемиологичната крива ясно се вижда спадът в заболеваемостта. Но още сме далече от нормалните показатели. При смъртността това все още не се вижда. Наблюдаваме удвояване на броя на критичните случаи, каза Кунчев.

В момента огънят е в Полша, Чехия, Нидерландия, посочи здравният инспектор. По думите му, добрият пример е Португалия, която вече е с добри показатели, а лошият пример е Швеция - там заболеваемостта е в пъти по-голяма от съседните страни.

През юни ще получим 1 456 000 дози ваксина на Пфайзер, каза Ангелов. Той представи три сценария за постигане на колективен имунитет - края на юни - оптимистичен, в края на юли - реалистичен и в края на август - песимистичен.

Ангелов коментира и заповедта на премиера за разпускането на НОЩ. Това е логично решение, да не се прави политика с него. Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват политици, каза здравният министър. По думите му, НОЩ е логично да бъде разформирован в края на мандата. Логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган. Да не се използват задни мисли в тази случка, призова още Ангелов.

Проф. Гигов коментира темпа на ваксинацията. Вчера са ваксинирани около 15 000 души, каза той. Около 40 000 учители са ваксинирани, над 100 000 възрастни над 65 г., около 5000 зъболекари. С този темп към момента всички ваксини, пристигнали в България, са използвани веднага.

Наблюдаваме два случая при жени с британския щам, където имаше различни по структура аминокиселини на шипчето. Направен бе модел на промяната на протеина, а областта, където го открихме този щам, е под наблюдение. Въпреки тази промяна в щама, нямаме притеснение, че ваксината не действа. Ваксините в Европа защитават, каза проф. Кантарджиев.

Очаква се през следващата седмица ЕМА да излезе със становище за АстраЗенека. Ще бъде направена допълнителна оценка на съотношението полза-риск. До края на юни ще имаме 3,5 млн. дози от Пфайзер, а заедно с другите - общо 5,5 млн. дози. Това ще позволи ускоряване на ваксинационния процес. Още от 26 април ще има увеличение на доставките.

В понеделник ще дадем брифинг за АстраЗенека, където ще обявим всички постъпили становища. Ще дадем указания и на всичи българи, ваксинирани с първа игла. Но всички експерти съветват да се слага и втора игра, каза Ангелов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай