Ананиев отмени заповедта за носене на маски

Министерство на здравеопазването ще закупи 1 000 000 маски и ще ги раздаде на гражданите

Ананиев отмени заповедта за носене на маски | StandartNews.com

Заповедта за носеното на маски на обществени места е отменена и ще е така докато не се постигне пълен консенсус в обществото ни, обяви на брифинг в Министерския съмет здравният министър Кирил Ананиев.

Държавата ще купи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез регионалните служби на Министерството на труда и социалната политика, като основно ще бъдат предоставени на социално слаби хора и на тези, които нямат възможност да си купят, допълни министър Ананиев. Доставките на маските от типа FFP2 или FFP3 вероятно ще отнемат 1-2 седмици.

Ако се наложи отново да се издаде заповед за задължително носене на маски, ще бъде намалена глобата за неспазването й, увери министър Ананиев. Очакват се и два милиона маски от Китай, като едните ще бъдат обикновени, а другите - с повишена защита, каза още той.

До 2-3 седмици българското производство на защитни облекла и маски ще бъде преобладаващо и няма да бъдем зависими от други държави. Желанието ни е в даден момент тези маски да бъдат на свободна продажба и в аптечната мрежа, допълни министър Ананиев.

С всеки потенциален вносител на маски се уточняват цените на предпазните средства. Желанието ни е да търсим цени, които се приближават до цените на българските производители, добави министър Ананиев. По думите му българските производители правят много качествени предпазни средства и на добра цена. Когато има прекупвачи, цената се увеличава, каза още той и поясни, че две решения на правителството са го оторизирали за преки договорни отношения с производители, което дава възможност за намаляване на цените на защитните средства.

Всички маски, които се осигуряват, се разпределят веднага, но приоритетно се предоставят на лекари, на работещи спешна помощ, на работещи в регионалните здравни инспекции и в регионалните служби на МВР. Пратката, която очакваме от Китай, ще бъде разпределена по същия начин, допълни той.

Чрез тестовете за коронавирус, които са предвидени за полицаите - 1000 броя, ще бъдат тестувани и работещите в болниците, в които са установени заразени от персонала.

Министър Ананиев отново препоръча да не се събират повече от двама души на едно място, да се спазва дистанция в градския транспорт, а където е възможно, хората да работят от дома си.

За родителите, които трябва да бъдат в домовете си заради затворените ясли и детски градини, министър Ананиев посочи, че биха могли да ползват платен или неплатен отпуск. При изчерпване на тази законова възможност според министър Ананиев винаги "може да се търси друг роднина, клинично здрав, който да помага".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай