Ананиев определи болниците, които ще лекуват от коронавирус

Болниците са разделени в два списъка - за пациенти в неусложнено състояние и за лечение на пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение

Ананиев определи болниците, които ще лекуват от коронавирус | StandartNews.com

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която определи  болниците, в които ще се лекуват пациентите с коронавирус инфекция в цялата страна. Лечебните заведения са разделени в два списъка - за пациенти в неусложнено състояние и за лечение на пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение.

Съгласно заповедта, персоналът в болниците трябва да бъде осигурен с лични предпазни средства и да спазва стриктно въведените противоепидемични и хигиенни мерки. Болниците да предприемат действия в т.ч. и да сключат анекси към договорите си с касата за изпълнение на клинична пътека 104 за диагностика и лечение на остри вирусни и бактериални заболявания с усложнения.

В цялата страна леглата в болниците, които ще осигурят лечение на по-леките случаи, са 7473, а за пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение трябва да бъдат осигурени 1347 легла.

Заповедта на министъра определя и препоръчителни изисквания за разкриване на допълнителни лечебни структури за неусложнени пациенти. Те трябва да са разположени в самостоятелни сгради, а при липса на такива, да разполагат с отделни подходи и входове за прием и изписване на пациенти, пълна изолация на стълбища, асансьори и складове, самостоятелно пране и дезинфекция, както и възможност за изгаряне на всички болнични отпадъци.

Максималният брой легла в допълнителните структури е до 30, а в стая могат да се настаняват не повече от трима пациенти. Пълните списъци на болниците и изискванията към тях са публикувани на сайта на здравното министерство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай