53 нови заразени с коронавирус, двама са починали

Има един нов случай на заразен от медицинския персонал

53 нови заразени с коронавирус, двама са починали | StandartNews.com

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие са 53, а общият брой станаха 1181, съобщи на брифинг в Министерския съвет началникът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

Има един нов случай на заразен от медицинския персонал.

Излекуваните вече са с 24 души повече. Излекувани са 22% от случаите като цяло.

Има двама починали, 84 са общо. Починал е мъж във Велико Търново с придружаващи заболявания и мъж в Ямбол с белодробна болест.

Нови случаи са констатирани в областите София (19 случая), Ямбол (12 случая), Пазарджик (5 случая), Плевен (5 случая), Перник (4 случая), Бургас (3 случая), Благоевград (2 случая), Враца (2 случая), Кюстендил (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 779 души.

От всички 1811 констатирани с COVID-19 – 882 са мъже и 929 са жени.

353 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 38 от тях са в интензивни структури.

Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

"Преди 3 дена почина един от пациентите с прелята кръвна плазма, той беше с левкемия. Другият е контактен, адекватен и се храни", отговори Мутафчийски на въпрос за преливането на кръвна плазма, което се осъществява във ВМА.

"Една от пречките за трансплантациите е, че нямаше изградени протоколи. Тази дейност се възобновява. Не се е случвала все още, това ще стане след подходящ донор, няма никаква пречка. Електронната система я очакваме с голямо нетърпение, сега данните, които се събират са на ръчен режим - с непрекъснат контакт с РЗИ, директори на болници и т.н. Вие получавате една много екзактна информация. Уверяват ни, че има изработени електронни подписи, за да вкарва всеки своевременно данните", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай