44 новозаразени българи, общият брой е 1955

1125 са изследваните през последното денонощие за коронавирус българи

44 новозаразени българи, общият брой е 1955 | StandartNews.com

1125 да изследваните през последното денонощие за коронавирус българи, като общият брой на изследваните сънародници вече е 57 231. Установени са 44 новозаразени. От тях в болница са 17. Активни са 11 области.

Общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в страната е 1955. Това съобщи пред медиите секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов.

15 от новозаразените са в Благоевград, 7 в София - 7 в "Пирогов", двама във ВМА, един в "Света Анна" и трима амбулаторни, в Пазарджик са 5 нови случая, във Видин - 4, в Кюстендил - също 4, в Ямбол - 3, в Плевен - 2, във Враца, Кърджали, Монтана и Сливен - по един.

Наблюдаваната повишена активност в Благоевград се дължи на установено огнище на заразата в село в община Сатовча. РЗИ е предприела всички епидемични мерки и са установени контактните лица на първия случай.

От заразения медицински персонал са регистрирани 3 нови случая - един на лекар и два на медицински сестри. Те са в "Пирогов" и в болницата в Пазарджик.

Броят на излекуваните е 444. Има нови 22. Във ВМА са 5, в "Пирогов" са 3, амбулаторни случаи в област София са 11, в Кюстендил - 2 и в Сливен - 1.

Има 5 новоустановени случая на деца през изминалото денонощие. Те са на възраст между 1 и 18 години. От тях в Благоевград са 4, в Ямбол - 1. Детето в Ямбол е на година и половина и е от квартал в града с оформено огнище на заразата.

Общият брой на починалите е 90. Има два нови случая - на мъж на 66 години с онкологично заболяване, починал в "Пирогов", той е бил с два отрицателни PCR-а, като на 4 май се е позитивирал тестът за коронавирус с PCR и в резултат на развита остра дихателна недостатъчност е починал. Вторият случай е на мъж на 80 години в "Александровска" болница, той е бил с редица придружаващи заболявания.

Към момента в болници са 389 пациенти, от които 56 са в интензивни отделения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай