Събота,

39 нови случая на коронавирус, общо станаха 2331

От: Иван Ватахов -
A
A
A

Общо 1912 проби са изследвани за денонощието у нас, като 39 са положителните тях. Увеличението е с 1,7%.

От новоустановените пациенти 15 са настанени в болници. 9 са активните области. Тези данни оповести на редовния брифинг по темата проф. Венцислав Мутафчийски, който е ръководител на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19.

Общо регистрираните случаи на инфекцията до момента у нас са 2331, активните са 1484.

Разпределение на новите случаи: 14 са в София, от тях двама пациенти са приети в болница „Света Анна“, двама са в ИСУЛ  и 10 са  амбулаторните (лекуват се вкъщи), в област Пазарджик има 10 нови случая, в област Ямбол - 5, в област Видин - 3, в област Благоевград - 2, област Разград - 2, и в областите Велико Търново, Кюстендил и Ловеч  - по един.

Има два нови случая на заразени деца - в София, 4-годишно дете и на 17 години в Разград. Те са без изявена клинична картина и без хоспитализация.

Сред медицинския персонал има два нови случая – заразени са лекар и медицинска сестра в София. 

248 са здравните работници, при които е доказана коронавирусна инфекция -  11% от общия брой на случаите.

Оздравелите са 43 за денонощието, 727 са общо до момента -  31 процента.

„Както сте забелязали, трети ден вече броят на излекуваните са повече, отколкото установените заразени лица. Дай Боже, това да бъде трайна тенденция и за в бъдеще“, коментира проф. Мутафчийски.

Има четири смъртни случаи на пациенти с Covid-19 за денонощието. И четиримата са мъже - на 89 години в Благоевград, двама пациенти на 75 години в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. Средната възраст на починалите с 67,8 години.  Общият брой на починалите е 120 души  - 5,1 процента от общия брой на установените заразени.

В момента в болнични заведения са 287 души с Covid-19, като  31 са в интензивни отделения.

„Също една тенденция се наблюдава  - под 300 случая на хоспитализации от три дена, както и намаляване на броя на интензивните случаи, което е много положително“.

По отношение на оздравелите пациенти проф. Мутафчийски направи уточнение: „Ние продължаваме да обявяваме за излекувани случаи, които са след отрицателен PCR - може да си го позволи България заради малкия брой заразени и ние препоръчахме и на РЗИ-ата, и на Министерство на здравеопазването да бъдем сигурни заради това, че този вирус все още остава неизвестен. И все още не може да се твърди, че след определен период на време, дори  и с откриване на РНК на вируса ( нали такава е една от теориите)той не е заразен. Ние не го споделяме това. Все още няма сигурни данни, които да показват, че това е така. Напротив  - има описани данни за рехоспитализации, за реразвитие на болестта и то в период повече от 20 дни след първоначалното заразяване. Опираме се на тези данни и сме препоръчали да се работи на сигурно. На сигурно - за всички останали граждани“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички