Започна гласуването за новия патриарх. Кога ще знаем името му?

Кандидати са трима митрополити - Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Започна гласуването за новия патриарх. Кога ще знаем името му? | StandartNews.com

Започна гласуването за избор на новия патриарх. Кандидати са трима митрополити - Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински.Четвъртият патриаршески избирателен църковен събор е открит. Това се случи след като беше направена проверка на делегатите. От 140 души, които бяха очаквани, присъстват 138.

Според Устава на Българската православна църква трябва да има кворум от 105 души.

В залата в сградата на БАН Врачанският митрополит Григорий представи тримата кандидати, които са в битката за патриаршеският престол. Беше избрана и патриаршеската комисия, в която влизат двама клирици и двама миряни.

Църковният избирателен събор ще се насочи отново към Синодалната палата, където да премине към същинския избор за нов патриарх на България.

"Бог единствено знае, да се надяваме", коментира  митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква и един от кандидатите за патриарх.

По думите му процедурата няма да се забави, защото е предвидено.

"Трябва ни духовник, който да води българския народ и църква към царството Божие", каза той във връзка с това какъв трябва да е новият патриарх.

За да бъде избран на първи тур, са необходими 2/3 от гласовете. Ако това стане, новият патриарх ще бъде обявен преди 12 ч. В случай, че процедурата се повтори, името на новия водач на БПЦ се чака към 14,30 часа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай