Видин посрещна за първи път патриарх Даниил. Знамението (ВИДЕО)

С ръкопляскания и радостни възгласи "Достоен!" първойерархът на БПЦ беше приветстван от стотици вярващи

Видин посрещна за първи път патриарх Даниил. Знамението (ВИДЕО) | StandartNews.com

С особена тържественост духовници и православни християни от Видин и цялата епархия посрещнаха на 18 юли своя досегашен митрополит и новоизбран Български патриарх Даниил. С ръкопляскания и радостни възгласи "Достоен!" първойерархът на БПЦ, придружен от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, викарий на Софийския митрополит, беше приветстван от стотици вярващи.

В шпалир го очакваше духовенството от епархията - свещеници, монаси и монахини, водени от архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. С лития събралото се множество се отправи към центъра на старопрестолния град, където бе отслужен кратък благодарствен молебен. За да съучастват в духовното тържество, в празника с програма се включиха ансамбъл "Дунав", както и деца и възрастни в традиционни за видинския край народни носии.

Кметът на старопрестолния Видин Цветан Ценков се обърна със слово към патриарх Даниил, в което каза: „В днешния тържествен за Видин ден Ви пожелавам да отстоявате единството на православието; да въздигате авторитета и достойното място на Българската патриаршия сред другите православни църкви; да поддържате добрите отношения между религиозните общности в България; да бъдете стожер на българското семейство; да продължавате да насърчавате сред българския народ щедростта, милосърдието и съпричастността към най-нуждаещите се; да възпитавате непреходните християнски ценности“.

Градоначалникът подари на Негово Светейшество архиерейски жезъл, като му пожела с него да обиколи не само диоцеза на БПЦ, но и поместните православни църкви. От своя страна патриарх Даниил каза: „Приемам това служение, този кръст, който Господ ми възлага, с послушание и съзнание за собственото ми недостойнство, защото съзнавам, че не съм извършил каквото и да е добро дело. Но също така си давам сметка, че сега Бог изисква от мен много по-големи усилия, за да продължа това служение. Сърдечно благодаря за подкрепата, за разбирането особено на общинските и областните власти, защото взаимопомощта и сътрудничеството между местните и църковните институции е необходима, за да може да се осъществи това единство на народа ни, за да може народът ни да бъде подпомогнат, да стои в корените и в традицията, във вярата, която са ни предали нашите православни отци. Светците, просияли от нашия род, ни показват, че това е единственият път – благочестивият начин на живот – за едно добруване тук, на земята, и за придобиване на вечния живот и вечните блага в Царството Божие“.

Видинчани приеха като знамение проливния дъжд, който изненада всички и въпреки него се включиха в лития към катедралния храм "Св. Вмчк Димитър Солунски". Там бе отслужен благодарствен молебен. В края му патриарх Даниил отново се обърна към вярващите в храма, като им благодари за това, че през неговото 6-годишно митрополитско служение са били до него и заедно са се трудили на Божия виноград. Негово Светейшество изтъкна и това, че изпълнявайки послушанието си към Бога, ще служи ревностно като Български патриарх и Софийски митрополит. Той сподели своето затрогване от радостното  посрещане и милите думи за него и неговото служение.

В продължение на повече от час православните християни вземаха благословение и поздравяваха с новото му послушание новоизбрания Български патриарх, като всички те бяха единодушни в това, че и след избирането на нов Видински митрополит, той ще бъде добре дошъл в епархията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай