Почитаме велика светица. Днес не се ходи пеша

Черпят огнени имена

Почитаме велика светица. Днес не се ходи пеша | StandartNews.com

Велика светица почита днес Православна църква. 

17 юли е денят на Света великомъченица Марина.

Тя е родена в Антиохия Писидийска и е била дъщеря на жрец идолопоклонник. Едва 16-годишна е била убита мъченически. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън.

Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст. Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. „горещници”.

Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян. Най-строго се почитат първият и третият горещник. 

На дневния ден има строги забрани. Не се работи. Защото каквото и да се изработи в тези дни, ще изгори. 

Нито се жъне, нито се вършее. Притчата разказва за един чорбаджия, който накарал ратаите си да работят, демонстрирайки своето неуважение към празника. Тогава пожънатите вече снопи са самозапалили и задухал толкова силен вятър, че изгоряло дори и непожънатото жито. Като видял всичко това, чорбаджията започнал да се моли на Света Марина с думите: "Прости, Света Марино, ти палиш, ти гасиш!" и от този ден нататък строго почитал забраната.

Днес не се ходи пеша.

Жените не се захващат с никакви ръкоделия. Не трябва да се докосват до въжета или конци, а също така не трябва да режат или плетат, за да не ги хапят отровни змии.

На 17 юли се пали жив огън, който се прескача за здраве.

От него всеки взема, за да запали домашното огнище. Казват, че през тези дни и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Започват седенките, изпълнени с магии за любов.

Света Марина се приема за закрилница на град Созопол. 

Имен ден днес празнуват Марин, Марина, Маринела
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай