Почитаме велик пророк! Черпят две красиви имена

Спасил жителите на столицата на Асирийската империя

Почитаме велик пророк! Черпят две красиви имена | StandartNews.com

Православната църква почита днес паметта на светия пророк Йона.

Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Йона.

Преданието говори, че той бил син на сарептската вдовица, у която св. пророк Илия живял през време на глада. Него пророкът възкресил от мъртвите със силна молитва към Бога.

Йона получил дара на пророчеството. По това време жителите на столицата на Асирийската империя Ниневия разгневили Бог с идолопоклонническия си живот. Бог заповядал на Йона да отиде там.

Но Йона не се подчинил и се качил на кораб да избяга. Тогава се разразила силна буря и имало опасност корабът да потъне. Отчаяните моряци и пътници се питали заради кого ги е сполетяло това зло. Йона си признал вината пред Бога и предложил да го хвърлят в морето, за да се спасят останалите хора.

Морето се успокоило, а Йона бил глътнат от кит, в чийто корем той прекарал три дни, а после китът го избълвал на брега. Йона отишъл в Ниневия и пророкувал това, което Бог му казал. Ниневийците се покаяли и градът им бил спасен от унищожение. Случката с кита се приема като предобраз на Христовото тридневно пребиваване в гроба и възкресението Му.

На този ден нашите предци не са яли рибни ястия, защото пророк Йона е прекарал три дни в корема на кит. Ако забравите за тази забрана, ще се сблъскате с неприятности, финансови проблеми и влошено здраве.

Имен ден празнуват днес: Глъбин и Гълъбина

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай