Патриарх Даниил отслужи водосвет на 7-те рилски езера (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Мястото е традиционно, защото около това езеро има пространство да се съберат хилядите поклонници

Патриарх Даниил отслужи водосвет на 7-те рилски езера (УНИКАЛНИ СНИМКИ) | StandartNews.com

Източник: Фейсбук/Konstantin Kissimov

Българският патриарх Даниил се включи в поклонническия поход "Рилският чудотворец“ и отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека". Пред погледа на поклонници и туристи, разбрали за пристигането на патриарха, той дойде на кон и изненада мнозина.

За първи път такъв водосвет

Даниил отслужи архиерейски водосвет на езерото "Бъбрека" от Седемте рилски езера. Той се качи на 2282 метра надморска височина, край третото по височина от седемте езера. За последно целият маршрут от 650 км е минаван преди 5 години. Вярващите изминават пътя за 37 дни. Близо 200 поклонници тръгнаха от столичния храм “Св. София” към Рилския манастир, за да извървят последния етап от “Светия път” на Рилския чудотворец Иван Рилски.

За последно цялото трасе е минавано изцяло през 2019 г. по повод 550 години от пренасянето на мощите от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г. Настоящият преход "Рилски чудотворец" е последната част от целия маршрут. Провежда се от 1 до 6 август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила.

"Мястото е традиционно, защото около това езеро има пространство да се съберат хилядите поклонници, които ежегодно се събират там”, съобщиха по-рано за “Труд news” организаторите от Богословския факултет на Софийския университет. Добавиха и че за участие в прехода не е от значение възрастта, а желанието и възможностите на хората. Затова сред поклонниците има както невръстни деца, така и много възрастни хора.

Поклонението “Светият път” стартира с едно от значимите събития в нашата духовна история - връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител. Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

През 2019 г., в чест на 550-годишнината от връщане мощите на св. Иван Рилски от Търновград в Рилския манастир, за първи път бе изминат изцяло пешеходно маршрут, максимално близък до оригиналния път на мощите от 1469 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай