Патриарх Даниил направи нещо невиждано в Белоградчик

Нов храм и чудотворна икона в града

Патриарх Даниил направи нещо невиждано в Белоградчик | StandartNews.com

Нещо невиждано досега направи патриарх Даниил в Белоградчик. Там се гради нов православен храм, посветен на Светите  първовърховни апостоли Петър и Павел.

Снимки: "Конкурент"

Първата копка на новия градеж направи патриарх Даниил. На важния момент присъстваха отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, Боян Минков – кмет на община Белоградчик, Асен Христов - мажоритарен собственик на Еврохолд и собственик на Електрохолд, Росица Кирова -  зам.-председател на 50-тото Народно събрание и Александър Александров – кмет на община Ружинци, предаде „Конкурент“.

Снимки: "Конкурент"

Негово Светейшество патриарх Даниил благослови общинската управа, дарителите и строителите на храма и отправи молба към Бог да им помага в предстоящата работа.

Снимки: "Конкурент"

 „Велико дело е съграждането на храм, посветен на Бога. Радваме се, че след толкова дълго време, в този град, когато през зимата е особено трудно за възрастните хора да се изкачат до храм „Св. вмчк Георги Победоносец”, тук е забелязана нуждата от изграждането на това по-достъпно място. Благодарим, господин Минков, за това, че проявихте усърдие! Благодарим и за желанието на Асен Христов да подпомогне строителството на този храм! Този храм ще служи и в памет на всички положили живота си през 1850 година в Белоградчишкото въстание. За всички Вас, които ще се събирате тук, нека да бъде място където ще може да бъдете с Бога, защото Господ е казал: „Където са двама или трима събрани в мое има, там съм и аз, посред тях.“ Нека храма да изпълнява своето предназначение и да ни води към просвета, освещение и спасение на нашите души. Честит и благословен празник!“, каза патриархът.

Снимки: "Конкурент"

„Белоградчик отдавна има нужда от храм в своя център. Нека да направим така, че той в рамките на година, година и половина, наистина да бъде завършен и да имаме едно училище съхранено от дедите ни, един храм съграден от нас и едно място съхранено за вековете“, каза основният дарител на новия храм Асен Христов.

Снимки: "Конкурент"

 „След толкова много години ще сбъднем мечтата на много белоградчичани на това място да се изгради храм. Храм, в който ще почитаме паметта на тези, които дадоха живота си през 1850 година. Това беше изключително нужно на Белоградчик и няма нищо случайно, че именно Българският патриарх прави първа копка на този храм. Това със сигурност е чудо. Много сме щастливи, защото това липсваше на Белоградчик.“, подчерта в словото си кметът Боян Минков.

След церемонията, тържествено бе посрещнато и копие на чудотворната икона на „Св. Георги Зограф“ от Зографския манастир в Света гора. С литийно шествие, което премина през града, иконата беше въдворена в храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. След това патриарх Даниил отслужи възкресна вечерня.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай