Ден на голямо чудо! Църквата си спомня за триумф на Архангел Михаил

Предводителят на небесните войни спасил важен християнски храм

Ден на голямо чудо! Църквата си спомня за триумф на Архангел Михаил | StandartNews.com

Православната църква отбелязва на 6 септември празник, който е известен в православния календар като чудото на Архангел Михаил. Празникът се нарича още „Чудото на Хона“ и е едно от най-известните чудеса, свързани с този архангел в православната традиция. Това чудо се случило в град Хона (съвременен Колос, Турция) и се свързва със спасяването от разрушение на християнския храм, посветен на Архангел Михаил.

Според легендата през ІV в. близо до град Хона е построен храм в чест на Архангел Михаил. Близо до този храм имало лечебен извор, който според поверията лекувал болните. Един езичник, който имал дъщеря, която била няма от раждането, видял насън архангел и завел дъщеря си при този извор. След като се измила тя получила способността да говори, което много учудило езичника и той приел християнската вяра.

Научавайки това, местните езичници решават да разрушат храма и източника, за да унищожат популярността му сред християните. Те насочили две реки към храма, като искали да го наводнят. Но по молитвите на храмовия клисар Архип (посветил живота си на служение в този храм) Архангел Михаил се появил и спрял водния поток, удряйки скалата с тоягата си. Водата започнала да изтича през дупка в земята, създавайки голямо ждрело, което все още може да се види на това място. Така храмът и изворът са спасени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай