Черпят красиви имена! Празнуваме смел християнски светец

Емилиан е безмилостно изтезаван, докато накрая не го изгарят на клада край Дунав

Черпят красиви имена! Празнуваме смел християнски светец | StandartNews.com

18 юли е денят, в който Българската православна църква почита паметта на мъченика Свети Емилиан Доростолски.

Името Емилиан произлиза от латински и означава „съперник“.

На днешния ден празнуват хора с имената Ема, Емил, Емилиан, Емилиана, Емилия, Емилиян и Емо. Те имат имен ден още на: 8 януари и на 8 август – Свети Емилиан Изповедник; 30 май – Света Емилия и 8 ноември – Архангеловден.

Емилиан е живял през IV век, като според неговото житие е роден в град Дуросторум (дн. Силистра), тогава част от Византия. По това време управлява император Юлиан, а самият Емилиан прекарва живота си като слуга. Според по-ранни варианти на житието му той е роден в знатно семейство и е бил син на управителя на града Севастиан.

Времето на император Юлиан е известно като период, в който християните са подлагани на безмилостни гонения и подлагани на мъчения и жестока смърт.

Когато императорът изпраща в Дуросторум нов и жесток управник на име Капитолин, който да изкорени християнството сред населението, всички в града изпадат в ужас. Те всички се заклели пред новия градоначалник, че сред тях няма християни и че се кланят единствено на езическите богове. Капитолин е толкова доволен, че организира пиршество, с което обаче предизвиква гнева на ревностния християнин Емилиан. По време на пира той строшава с чук статуите на езическите богове в местното светилище и разрушава олтарите им.

Престъплението трябва да бъде наказано жестоко, като за него е обвинен невинен човек. Смелият и доблестен Емилиан признава вината си, което води до страшни последици. Градът е глобен заради укриването на християни, а самият Емилиан е безмилостно изтезаван, докато накрая не го изгарят на клада край Дунав. Датата на смъртта му днес е денят, в който църквата почита паметта на този смел християнин – 18 юли 362 година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай