Църквата почита най-великия патриарх, празнуват библейски имена

Авраам сключил завет с Бога

Църквата почита най-великия патриарх, празнуват библейски имена | StandartNews.com

На 9 октомври имен ден празнуват хората, носещи името Аврам.

На този ден църквата отдава почит на старозаветния патриарх Авраам (на еврейски език "баща на множество"). Той родоначалник на народа, избран от Бог да съхрани Истинската вяра, и с когото Той сключил завет (Бит. 11:26).

Най-важните епизоди от Свещената история, които са свързани с Авраам са:

- явяването на три ангела в Содом

- и жертвоприношението на Исаак, сина на Авраам - един от предобразите на Новозаветната жертва на Господ Иисус Христос.

На днешния ден църквата си спомня и свети Яков Алфеев, който принадлежи към числото на славните и всехвални дванадесет апостоли Христови. Светата Църква го знае като брат на св. апостол и евангелист Матей.

След слизане на Пресветия Дух на Петдесетница, Яков Алфеев заедно с другите апостоли проповядвал словото Божие най-първо в Йерусалим и цяла Палестина, а след това и в редица близки и далечни страни. Бил заедно с апостол Андрей Първозвани в Едеса. Също ходил на проповед в Газа, Елевтеропол и по всички други, определени от жребия му места. Бил продължително време в Египет. Престоял доста време в град Острацин, където запечатал своите апостолски подвизи с мъченическа смърт. Бил разпънат на кръст.

В деветия век Теофан Никейски написал в чест на св. апостол Яков Алфеев канон, който сега светата Православна църква пее в деня на неговата памет. В тоя ден Църквата се обръща към християните с такива думи: “Да възпеем с похвали, като богопроповедник, този, който твърдо вложи в душите на благочествиите люде истините на мъдростта!”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай