Църквата чества велик духовен наставник. Спазват се традиции и обичаи

Свети Теоктист живял дълъг и благочестив живот, постигнал високо духовно съвършенство

Църквата чества велик духовен наставник. Спазват се традиции и обичаи | StandartNews.com

На 3 септември честваме паметта на свети Теоктист, света дякониса Фива и на свещеномъченик Антим Никомидийски.

Теоктист е роден в град Икония (сега град Кония, Турция) в благочестиво християнско семейство. От ранна възраст той се е стремил към духовен живот и като млад постъпил в един от манастирите, където се е отдал на молитва, пост и изучаване на Светото писание. Впоследствие Теоктист решил да отиде в пустинята, за да се отдалечи още повече от светската суматоха и да се посвети на уединен молитвен живот. В пустинята той срещнал св. Евтимий Велики, един от най-великите светци на онова време, който също водел аскетичен живот.

Евтимий бил толкова удивен от духовната сила и усърдие на Теоктист и поискал двамата да проповядват заедно вярата си. Те се уединили в пустинята, започнали да се молят заедно, да постят и да се борят с духовните изкушения. Около 420 г. Евтимий и Теоктист основават манастир в пустинята близо до Йерусалим. Този манастир става център на духовния живот и убежище за много монаси, търсещи духовно усъвършенстване. Теоктист бил избран за игумен на този манастир и го ръководил с голяма мъдрост и любов.

Под ръководството на Теоктист манастирът се превръща в място за духовни постижения, където монасите спазват строги правила и се посвещават на служение на Бога и ближните. Неговата мъдрост и духовен авторитет привличат много хора, които идват при него за съвет и духовна подкрепа.

Свети Теоктист живял дълъг и благочестив живот, постигнал високо духовно съвършенство. Неговите подвизи, молитви и чудеса го превръщат в един от най-почитаните светци на своето време. Умира в дълбока старост, оставяйки след себе си наследството на велик духовен наставник и подвижник.

Фива била дякониса в църквата на Кенхрея, източно пристанище на Коринт. Тя помагала основно на жените в християнската общност. По нея апостол Павел изпратил посланието си до римските християни и я препоръчал като предана помощница на мнозина християни и на него самия. Тя е първата жена с такова служение, упомената в Новия Завет (Рим. 16:1-2).

Свети Антим Никомидийски живял през втората половина на III век. Бил родом от град Никомидия в Мала Азия, който като столица на източните римски императори дал твърде много мъченици за вярата.

Като дете Антим получил добро християнско възпитание. А когато възмъжал, с големите си добродетели той привлякъл вниманието на останалите християни, които го намерили достоен за свещеник, а по-късно и за епископ.

Но Антим поел управлението на Никомидийската църква в тежко за християните време. В тоя град живеел по това време император Максимиан. А когато негови противници подпалили двореца му, фанатизирани езичници обвинили за това християните. Започнало жестоко гонение срещу Църквата. Залавяли и безпощадно избивали християните като опасни врагове на държавата. На празника Рождество Христово в града били изгорени около 2000 Христови последователи, голям брой християни били хвърлени в затворите, мъчени и убивани.

В това опасно време по Божие внушение епископ Антим се отдалечил в едно село, откъдето управлявал епархията. Изпращал писма, с които утешавал и укрепявал вярващите. Пишел писма и до затворените в тъмници християни, но едно от тях било заловено и предадено на Максимиан. И той, разгневен, изпратил 20 конници да намерят и доведат Антим. Епископът се явил пред гонителите, смело изповядал вярата си и понесъл с твърдост всички мъчения. Накрая бил посечен с меч. Това станало в 303 г.

Традиции, обичаи и поверия за днешния ден

Ако денят е мъглив, работата на полето ще бъде спокойна. Ако в следобедните часове завали дъжд, лошото време ще се проточи.

Този ден никак не е подходящ за сватосване и сватби. Смята се, че съюзът, създаден на този ден, скоро ще се разпадне. Освен това на неомъжените момичета някога е било забранено да напускат дома си след залез слънце. Предците ни са вярвали, че девойките, които не се съобразят с това, ще се превърнат в зли духове.

На този ден е обичайно да се почистват къщите, да се изхвърлят всички ненужни неща, за да се освободи място за нови. Предците ни са спазвали и друг обичай, гарантиращ просперитет в дома, ненужните вещи са били изгаряни вечер заедно с върховете на картофите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай