Зеленски представя в Брюксел плана си за победа

Лидерите от ЕС ще обсъдят и военната помощ за Украйна, както и за нейното възстановяване

Зеленски представя в Брюксел плана си за победа | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски ще представи плана за победа на страната си на днешното заседание на европейските лидери в Брюксел, на което ще присъства лично, съобщават световните агенции.

Безусловна покана за членство в НАТО още сега, разполагане на неядрен стратегически пакет на територията на страната, който да защити Украйна от всякаква агресия на Русия, замяна на някои американски сили в Европа с украински след края на войната, са част от предложенията на мирния план на президента Зеленски, които обаче не се приемат еднозначно.

Лидерите от ЕС ще обсъдят и военната помощ за Украйна, както и за нейното възстановяване. Ситуацията в Близкия Изток и деескалацията на конфликта в региона ще бъде друга основна тема на вниманието на европейските държавни и правителствени ръководители.

Борбата с нелегалната миграция, в т.ч. и връщането на нелегалните мигранти и сътрудничеството с трети страни също ще бъде в дневния ред на заседанието. 

Отношенията на ЕС с Молдова и Грузия също ще бъдат обект на дебати на фона на предстоящия референдум в Молдова за членството на страната в ЕС и президентските избори там.

България е представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай