Путин каза кога иска да приключи войната

Руският президент разговаря с премиера на Индия Нарендра Моди

Путин каза кога иска да приключи войната | StandartNews.com

"Искаме да приключим конфликта в Украйна колкото се може по-бързо, но Киев е решен да постигне своите цели на бойното поле". Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на разговор с премиера на Индия Нарендра Моди, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Двамата разговаряха в узбекистанския град Самарканд, където участват в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество.

"Сега не е време за война". С тези думи се е обърнал към Путин индийският премиер Нарендра Моди, като е допълнил, че вече е обсъдил с него този въпрос по телефона. Индийският лидер е изтъкнал, че сред основните проблеми на света в момента са сигурността на храните, торовете и горивата.

От своя страна Путин е заявил, че разбира опасенията на Моди за войната в Украйна и е отбелязал, че "искаме всичко това да приключи възможно най-скоро".

За срещата в кулоарите на форума в Самарканд медиите научават от разпространени телевизионни кадри по индийската обществена телевизия, а за думите на двамата лидери - от цитирания от Ройтерс индийски превод на изказванията на Путин.

Дългогодишните дипломатически връзки между Делхи и Москва датират още от времената на Студената война, отбелязва Франс прес и допълва, че Русия остава и до този момент най-големия доставчик на оръжия за Индия.

До този момент Индия избягва да осъжда категорично действията на Русия за инвазията, която доведе до скок в цените на петрола и други суровини.

Изказването на Нарендра Моди идва само ден след като Путин призна, че Китай, който е ключов съюзник на Москва, е изразил "загриженост" относно конфликта в Украйна. Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин разговаряха в сряда в рамките на форума.

Срещата в Самарканд и снимките от нея предизвикаха сериозен медиен интерес и доведоха до различни коментари. След руската инвазия в Украйна на 24 февруари и последвалите сурови санкции, наложени от Запада и изключването й от редица международни организации, Москва търси подкрепа на изток.

Шанхайската организация за сътрудничество, накратко ШОС, чиито постоянни членове са Индия, Китай, Русия, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай