Двама руски военачалници в опасност! Цял свят ги издирва

Двамата са отговорни за „ракетни удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура“

Двама руски военачалници в опасност! Цял свят ги издирва | StandartNews.com

Заповед за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу (на снимката горе), както и на висшия руски генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб, за предполагаеми военни престъпления в Украйна, издаде Международният наказателен съд, предадоха световните агенции.

Съдиите считат, че има разумни основания да смятат, че двамата са отговорни за „ракетни удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура“ от 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.

„През този период руските въоръжени сили нанесоха голям брой удари срещу множество електроцентрали и подстанции на много места в Украйна“, добавят от съда в Хага.

ген. Валерий Герасимов

Съветът за сигурност на Русия заяви, че издадената от МНС заповед е част от хибридна война срещу Москва, съобщи ТАСС.

МНС е създаден въз основа на Римския статут от 1998 г. В момента в международния договор участват 123 държави, припомня агенцията.

Тя отбелязва, че Русия подписа Римския статут, разработен с нейно участие, на 13 септември 2000 г., но не го ратифицира. На 16 ноември 2016 г. руският президент Владимир Путин подписа разпореждане, по силата на което Русия няма да стане страна по МНС. Според руското Външно министерство "МНС не е оправдал очакванията и не се е превърнал в истински независим орган на международното правосъдие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай