Възкресението на Тръмп

Бруталната жестокост в Пенсилвания промени САЩ

Възкресението на Тръмп | StandartNews.com

Зове за единство на нацията, Байдън се бори да остане в надпреварата  

Доналд Тръмп не успя да спаси върха на ухото си, но избегна смъртоносния куршум на митинга миналата събота. След това се изправи на крака и с кръв по дясната му буза и опънати устни, някогашният и вероятно бъдещ президент на Америка размаха юмрук във въздуха.

ВИЖ ОЩЕ: Защо Тръмп избра Джей Ди? 10 причини

Само в няколко кадъра най-ужасяващият момент от президентските избори през 2024 г. - неуспешният опит за убийство - се превърна във визуална метафора за много по-дългата арка на възкресението на Тръмп от дълбините на политическото безчестие до ръба на най-могъщия костур в политика.

Аутсайдерът, настроен срещу властта, днес сложи акцент върху единството на Националния конгрес на републиканците и това не е мимолетно. Това е утвърденият девиз на кандидат, който е сигурен, че печели, но няма да забави крачка и да седне преднината си в очакване да изтече времето на кампанията. 

Цялостната му кампания досега е просто по учебник - пропусна републиканските първични дебати, стъпи в сенките, за да задържи светлината на прожекторите върху президента Джо Байдън през последните седмици, а през това внимателно се потопи в търсене на вицепрезидента си, като накрая се спря на онзи, с когото беше започнал: Сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс.

Дали Тръмп отново ще стигне до върха на Овалния кабинет предстои да видим, но е факт, че възраждането на Тръмп вече се нарежда сред най-невероятните прояви на политическа устойчивост в американската история.

  • Опитът за убийство

 
Тръмп беше измъкнат от охраната от сцената на митинг в Пенсилвания с окървавено ухо и отправящ призив към поддръжниците си да продължат да се борят. ФБР идентифицира Томас Матю Крукс като автор на покушението, качил се на покрива на сграда на 150-200 м от подиума, на който стоеше и се изказваше кандидат-президентът, и открил огън, ранявайки леко Тръмп и убивайки случаен човек от публиката.

Крукс веднага бе застрелян на място от агенти на Сикрет сървис.

  • Сменената риторика

В първото си пред "Вашингтон икзаминър" след опита за убийство Тръмп обяви, че е променил "ударението" (на английски използва трудно преводимата дума humdinger), което е планирал за предстоящата да произнесе реч на Националния конгрес на Републиканската партия в четвъртък в Милуоки (щата Уисконсин). Бившият президент бе категоричен, че речта му ще бъде послание за единство на страната.  

Посланието на Тръмп за единство беше веднага отразено от Националния комитет на Републиканската партия, който отправи покана към бившия посланик на САЩ в ООН Ники Хейли да говори на конгреса. Доскоро яростен противник на Тръмп, тя отказа да се оттегли от републиканската надпревара с него чак до март. Затова и изобщо не беше планирано да участва в събитието тази седмица, камо ли да произнася реч. 

От партията също поканиха и губернатора на Флорида Рон ДеСантис - допреди няколко месеца главен съперник на Тръмп в надпреварата, независимо че първоначално шансовете му да се доближи до микрофона на срещата се оценяваха като нулеви. 

Исканията за промяна на националния диалог дойдоха много бързо в часовете след стрелбата по Доналд Тръмп. Сенаторът-демократ от Пенсилвания Джон Фетърман, който бе в своя избирателен район по време на опита за убийство, предупреди, че ако ситуацията не бъде овладяна, има опасност политическото насилие да продължи. "Не можем да допуснем подобни неща да се случат отново", каза Фетерман.

  • Гневът се насочи към тайните служби 

Най-жестоката критика в дните след бруталния акт отнесоха Сикрет сървис, независимо че агентите, охраняващи Тръмп, се представиха сносно и спасиха живота му сред серията от изстрели. Появиха се съобщения, че агенцията е отказала на Тръмп допълнителна защита дни преди той да бъде номиниран за кандидат на своята партия - обвинения, които Сикрет сървис отхвърли.
 

  • Между сила и слабост

Предизвикателният отговор на Доналд Тръмп на атентата срещу него, при който едва не загуби живота си, насочи вниманието на делегатите на конгреса на Републиканската партия, които вече знаят изборът на вота през ноември ще бъде между силата и слабостта. 

Мигове след като куршумът на стрелеца одраска ухото му, окървавеният Тръмп вече викаше "Бийте се!" (на англ. Fight!) на поддръжниците си и стискаше високо вдигнат юмрук, докато агентите на тайните служби го извеждаха от сцената. Емблематичните изображения, видени от цял свят, се оказаха още по-мощен стимул за хилядите делегати, които се събраха в Милуоки, за да номинират Тръмп и така да подсигурят политическото му завръщане.

Отговорът на Тръмп на опита за убийство също така бе в рязък контраст с неубедителните действия на президента Джо Байдън, който се спъна толкова зле на сцената на дебата през юни, че демократите прекараха последните две седмици, призовавайки го да се откаже от кандидатурата си за преизбиране поради опасения за физическото и умственото му състояние. 

"Виждате човек, който не може да слезе от сцената на дебата без помощ", изказа се Евън Пауър, ръководител на Републиканската партия за щата Флорида. "А след това виждате друг, който е готов да се изправи и да вдигне юмрук във въздуха и да каже "Бийте се!", след като е бил прострелян", припомня той. 

"Това прави избора между тях двамата много лесен. И мисля, че американският народ ще може да разбере този избор и смятам, че Тръмп ще спечели с много през ноември", категоричен е Пауър.

Проучвания на общественото мнение показват, че повечето хора смятат Байдън (81 г.) за твърде стар, за да бъде президент. И тези мнения особено се засилиха след серия от негови публични изяви, в които изглежда крехък и объркан. Но дебатът от 27 юни беше черешката на тортата, която застраши кандидатурата му заради криволичещите отговори и стоенето на моменти в замръзнало положение със зяпнала уста.

Байдън твърди, че е физически и психически готов за работата и че има всичко необходимо, за да победи отново Тръмп, но тази негова увереност все повече се изпарява. Вече повечето избиратели не вярват, че президентът Байдън има физическите и умствените способности да се изправи рязко и уверено срещу многото предизвикателства, пред които е изправена САЩ. 

  • "Тръмп не може да загуби през ноември"

В Милуоки делегатите демонстрираха по-голямо чувство за единство и патриотизъм около бившия президент и изразиха увереност, че примерът за "сила под обстрел" ще осигури победата на Тръмп. Ричард Сакоун, делегат на Републиканската партия от Пенсилвания сподели, че се чувства "оптимистично". "Тръмп не може да загуби през ноември", обяви той.

След избегнатия куршум на атентатора, делегатите на конгреса на Републиканската партия описват очакваното от тях завръщане на Тръмп в Белия дом като лична жертва за доброто на нацията - обратното на начина, по който демократите представят Тръмп като човек, който се грижи само за себе си. Сега, вярват те, той очевидно е изпълнен с огромна воля да победи и да се изправи пред големите проблеми, за да спаси страната.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай