Сватба в Космоса. Една невероятна история

Удължена командировка на астронавта предизвиква нестандартното му решение

Сватба в Космоса. Една невероятна история | StandartNews.com

Поради забрана Юрий и Екатерина ще останат единствените младоженци, чиято сватба се прочу в цял свят  

Всички сме чували за прочутия космонавт Нийл Армстронг, който за първи път стъпва на Луната и излиза от модула  "Ийгъл", казвайки прословутата фраза "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството".
Днес обаче ще ви запознаем с астронавта Юрий Малеченко, който сключи брак от Космоса преди 10 г. - на 10 август, 2023-та.
Булката Екатерина Дмитриева бе облечена в класическа сватбена 

  • рокля, ушита в най-престижния салон в Хюстън

В обредната зала в града имаше около  200 души, които слушаха песента на Дейвид Бауи Absolute Beginners. Женихът показа широката си усмивка чрез спътникова  видеовръзка на 402 километра над Земята в Космоса от Международната космическа станция. Астронавтът, облечен в своята стандартна униформа бе и с елегантна черна папионка. А булката, която е гражданин на САЩ от руски произход, постави сама пръстена на ръката си и изпрати въздушна целувка на своя любим. Юрий направи същото.  
Маленченко има няколко полета в Космоса, а в орбитата е прекарал над две години. На второ място е в списъка на космонавтите с най-голяма дължина на полетите. 

  • Неговите са 827 денонощия и 9 часа 

Юрий е носител на званието "Герой на Русия".
Младоженците се запознали на вечеря в Хюстън в чест на първия космонавт Юрий Гагарин. Тогава той бил на  41 години - тя на 27. Четири месеца по-късно идва и предложението за брак.
Семейството на Екатерина е емигрирало в САЩ, когато тя е била едва четиригодишна.
Майката на булката  е била специалист по орбитални програми в НАСА. Баща й става преподавател в един от университетите в щата Тексас.
Как се стига до сватба в Космоса? Тя е била планирана за август същата година, но командировката на Юрий била изненадващо удължена до октомври.Той е категоричен, че брак ще има. 
Шест месеца преди брака совалката "Колумбия" претърпява инцидент (всички 7 членове на екипажа загиват 16 минути, преди да се приземят). Затова решението на Юрий 

  • не устройва руските власти  и той получава рязък отговор 

от "Росавиокосмос" и руският Център за управление на полетите.
"За съжаление, Юра ни постави в много неудобно положение. Той изобщо не ни предупреди. Докато булката му беше поискала разрешение от властите и се беше обърнала официално към НАСА, то Юрий постъпи другояче. Той ни постави пред свършен факт", разказва тогавашният говорител на "Росавиокосмос" Сергей Горбунов.
"Не сме му забранявали да го направи, но той трябваше да се държи като космонавт, а не като кинозвезда", коментира командващият на руските ВВС генерал-полковник Владимир Михайлов. 

От ВВС се аргументират като казват, че действащ руски офицер с достъп до държавни тайни би трябвало първо да получи разрешение да сключи брак с гражданка на друга държава и да го направи на Земята.
По-късно обаче 

  • двойката е подкрепена от ръководството на НАСА

Законодателството на щата Тексас казва, че регистрацията на брака е допустима, ако младоженецът няма как да е тялом в залата по уважителни причини.  
Тогава вече е разрешено да проведат церемонията в Центъра за управление на полетите в Хюстън.
По време на бракосъчетанието е организиран телемост с Международната космическа станция и става  официално класифициран като частна семейна конференция. Събитието не е предавано по телевизията на НАСА.

Преди единствената по рода си сватба на Международната космическа станция с помощта на товарния кораб "Прогрес" са доставени папийонката и брачната халка. Тя е същата като на Екатерина - от злато и скъпоценни камъни, подредени под формата на планетите.
Церемонията продължава 25 минути. Вместо Маленченко документите са подписани от неговия упълномощен адвокат. Кум е Едуард Лу - американски астронавт.
Портативен синтезатор изпълнява марша на Менделсон в Космоса - нещо, което организаторката на космическата сватба Джоан Удуорд определя като "много сладко". "Докато Юрий беше далеч, той беше по-близо до мен благодарение на комуникациите, с които разполагаме", каза Екатерина Дмитриева в деня на бракосъчетанието пред The New York Times.
След церемонията булката и гостите празнуваха в италианския ресторант "Вила Капри" в Клиър Лейк недалеч от Хюстън.
В същия ден руският ЦУП така и не влиза във връзка с жениха, като се позовава на факта, че сватбата е негово лично дело и в този случай не могат да бъдат задействани държавни ресурси. "Нито пресконференция, нито фойерверки ще правим по този повод", заявява Сергей Горбунов.
Два месеца по-късно Юрий Маленченко се връща на Земята. Той е посрещнат от Екатерина. Жена му вече се е преместила в Русия, но 

  • не се е отказала от американското си гражданство

През юни следващата година те се венчават в малка църква в Ярославъл, град на север от Москва, а през 2006 г. се ражда дъщеря им Камила.
Специалната сватба е факт. Но оттогава в договорите на астронавтите има допълнителна клауза за забрана на женитби от Космоса.
Малаченко се е уволнил от запаса на Въоръжените сили през 2019 г. и от отряда на космонавтите и заема административна длъжност в Центъра за подготовка на космонавти (ЦПК). 

Отказано му е повишението в първи заместник-началник на ЦПК.
Източниците от ракетно-космическия отрасъл сочат причината: жена му е американка.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай