Стоил Алипиев пред СТАНДАРТ: Длъжни сме да опазим Европа от опасни стоки

Три пъти повече нарушения сме установили при бързите кредити през 2023 г. спрямо предишната

Стоил Алипиев пред СТАНДАРТ: Длъжни сме да опазим  Европа от опасни стоки | StandartNews.com

Туристически обекти злоупотребяват с категоризирането

ПОС терминалите в заведенията са задължителни

Три пъти повече нарушения сме установили при бързите кредити през 2023 г. спрямо предишната

Сред нелоялните търговски практики са фалшивите интервюта с публични личности

При обявена индексация на цените потребителят има право да смени мобилния оператор, казва председателят на КЗП Стоил Алипиев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Алипиев, какви проверки извършва КЗП преди Великден? 

- Обичайно, извършваните проверки във връзка с Великденските или други празници на територията на цялата страна са по отношение правото на информация при обозначаване цените на предлаганите за продажба стоки. Поради засилените инспекции за спазване изискванията на Закона за туризма Комисията за защита на потребителите започна проверки дали в заведения с категория две и повече звезди има ПОС терминал.  Устройствата за разплащане вече са задължителни. Това е свързано с промяна в Закона на туризма, която  влезе в сила в началото на месец март. Знаете, че Комисията изпълнява ежегодната си програма "ЛЯТО", която стартира отначалото на месец юни. Първият етап - подготовката за изпълнение на програмата е с териториален обхват по Черноморието и период на приложение от м. юни до м. септември 2023 г. Действията по програмата са осъществени от регионални дирекции Варна и Бургас. След започване на активния сезон следва вторият етап, който е свързан с физически проверки по търговски и туристически обекти, като места за настаняване, заведения за хранене и развлечения. При извършване на проверките ще се наблюдават несъответствия на минималните задължителни изисквания съгласно разпоредбите на Наредбата за изискванията към категоризираните места. С цел повишаване на ефективността на контрола и обхващане на по-голям териториален обхват за по-кратък времеви период, ще се командироват и екипи от други дирекции от вътрешността на страната.

- Кой са най-честите нелоялни търговски практики, които установяват инспекторите?

- Надявам се, не ме питате само относно туризма, да не поставяме акцент само върху един отрасъл. Действията по повод прилагането на раздел "Нелоялни търговски практики" се предприемат във връзка с жалби и сигнали и кампанийни действия на Комисията, там където сме установили силно изразени пазарни проблеми. За изминалата година в КЗП са разгледани 635 случая за прилагането на нелоялни практики от търговци, като за предходните две години са разглеждани средно по около 300 за година. Издал съм 377  заповеди за забрана на различни практики, като за предходните две години са по 90 средно за година. Нелоялните практики са прилагани от конвенционални и онлайн търговци в различни пазарни сектори - туристически услуги, хранителни и нехранителни стоки, електронни съобщителни услуги, при продажби от разстояние и извън търговски обекти и др. 

Най-често забраняваните нелоялни търговски практики са свързани с предоставяне на невярна или заблуждаваща информация относно цената на предлагани за продажба продукти;  предоставяне на информация относно туристически услуги - за вида и утвърдената категория на туристически обекти;  предоставяне на потребителите чрез табели на витрина на търговски обекти и чрез етикети пред промоционални (намалени стоки) и/ или група стоки на невярна информация относно намалението на цените; да се твърди невярно, че дадена стока или услуга ще бъде пусната на пазара за много ограничен период от време, с цел да се предизвика вземането на незабавно решение и лишаването на потребителите от достатъчна възможност или срок; за избор, след като са се запознали с нея; невярна информация с разпространяването на рекламни брошури; предоставяне на невярна и подвеждаща информация относно произхода на стоки чрез етикет, поставен в непосредствена близост до стоката; невярна и подвеждаща информация, в т.ч. фалшиви интервюта с публични личности във връзка с представяне на продукти като лекарствени средства, които могат да лекуват болести, нарушени функции на човешкия организъм или вродени дефекти; публикуване на неверни твърдения и фалшиви интервюта с неистински личности, както и с известни публични лица в т. ч. журналисти, лекари и популярни водещи.

- Има ли съставени актове и какви са глобите? 

- Нека съпоставяме с данните за 2023 г., които вече са обобщени и през която година съм имал пълен мандат да ръководя Комисията. За изминалата година са съставени  3 304 акта, като общият размер на наложените санкции възлиза на  8,5 мил. лева. Само за сравнение - размерът на наложените санкции за предходните две години е средно около 1,3 милиона на година. На първо място, когато говорим за санкции, нека се има предвид, че административните наказания - имуществени санкции нямат за цел да трупат средства в бюджета, а имат за цел да принудят търговеца да спре да е нарушител. Акцентирам върху това, тъй като размерът на наложените санкции е често използван като коректив за ефективност на един контролен орган, което е изключително погрешно. Правилният измерител за ефективност е какъв пазарен ефект е последвал след извършване на контролна дейност, която КЗП осъществява с два лоста - принудителните административни мерки и административните санкции, които се прилагат по два различни закона. На второ място размерът на наложените санкции за търговци, които имат голям пазарен дял и стотици милиони или дори милиарди оборот е необходимо, но не достатъчно условие за преустановяване на нарушенията, ако не бъдат насочени към конкретни видове нередности, такива които са допуснати в огромни размери и са в състояние да изкривят пазара. Давам за пример една промоция в големи супермаркети, които имат търговска мрежа, покриваща над 60-70% пазарен дял. Стока, зеленчук авокадо например, прилагано с промоция "авокадо - 6,99 - най-ниска цена" без това да е вярно, защото цената му е 6,99 и без промоция, след 2-3 седмици създава възприятието у потребителя, че това е пазарно най-ниската цена и след това, когато промоцията "уж свърши" и авокадото е с повишена цена 7,99 потребителят дава вече своето информирано съгласие за новата цена, която обаче не е вследствие на пазарни процеси, а в следствие на дълъг период на прилагане нелоялни търговски практики и така същите се явяват предпоставка за изкуствено завишени на цени.

- При представените в парламента дейности за защита на икономическите интереси на потребителите на туристически продукти и услуги за 2023 и първото тримесечие на 2024 г. стана ясно, че са извършени  6 785 проверки на туристически обекти. Какви нарушения бяха установени? 

- Да, за периода, в който представлявам институцията, са извършени общо 6 785 инспекции по възложените за периода кампании, касаещи туристически обекти, като са съставени 885 акта. В Закона за туризма не са предвидени голям размер на административните санкции, като глобите от контролата дейност са близо 600 000 лв., което е и нормално поради факта, че обичайно по-големият брой туристически обекти се стопанисват от малки търговци с неособено големи обороти, обичайно работещи сезонно.  Проверките се извършват от шестте регионални дирекции по места, като с цел оптимизиране на контрола и пресичане на некоректни практики се командироват екипи от дирекции на други населени места, различни от проверяваните. Директорите на регионалните дирекции организират проверките за спазване изискванията на Закона за туризма, като се съобразяват с конкретни за дирекцията обстоятелства, като проверени обекти през предходния сезон, данни за предоставяни услуги в интернет пространството, новооткрити обекти и др. 

Целта на организацията е да бъдат извършени проверки по зададените кампании, които в максимална степен да постигнат целите - обхващане на повече обекти, установяване на нарушения, да се избегне посещението на едни и същи обекти всеки сезон, а в същото време на територията на дирекцията да има обекти в близост, които не са проверявани. Най-честите нарушения са свързани с предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран туристически обект или обект, за който не е издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране; извършване на дейност в несертифициран обект по ЗТ /"СПА център" и "уелнес център"/. Липсват обособени достъпни хотелски стаи с необходимото функционално хотелско и санитарно оборудване, уреди и приспособления за хора с намалена подвижност или ограничена подвижност.

- На прага на туристическия сезон за какво трябва да внимават хората?

- Потребителите стават все по-взискателни и информирани и правейки изводи по жалбите и сигналите, които получаваме - все по-грамотни в отстояване на своите права. В голяма част от жалбите даже се съдържа и съставът на административното нарушение. Все пак обаче, нека не пренебрегваме това, че потребителят е икономически по-слабата страна и когато купува туристическа услуга, бързайки да вземе решение заради изтичащи срокове на промоции или заради големия интерес или заради почивни дни, е възможно да даде своето съгласие за сделка, дори и инерционно. Именно поради това Комисията носи тежестта с превантивен и последващ контрол да осигури на потребителите лоялен и справедлив пазар, в който те да се чувстват уверени, че търговецът няма да злоупотреби с тях. Що се отнася до превенцията, която потребителят извършва сам, то би следвало да сключва подобни сделки с търговци, които е оценил вече като коректни или са му препоръчани от хора от неговия кръг на доверие. Относно това  Комисията прилага принудителна административна мярка "временно затваряне на туристически обект" при установяване на некатегоризирани места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, както и налага принудителна административна мярка "спиране на дейността" при извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност без удостоверение за регистрация.

- Колко проверки е извършила КЗП от началото на годината? 

- В изпълнение на план програмата на КЗП през периода от м. януари до м. март 2024 г., от инспекторския състав на Комисията  са извършени общо 4 808 броя инспекции, при които са съставени общо 508 броя акта за установяване на административни нарушения.

- Открити ли са повече нарушения в сравнение с други години?

- Понеже коментирахме туризма досега нека пак сравним данните. Обичайният брой на проверките, които извършва Комисията, е около 6000 на годишна база в сектора. За 2022 г. констатираните нарушения са 434, а за 2023 констатираните нарушения са двойно повече 885. По една от силно значимите кампании на комисията  "Бързи кредити"  след инспекции за 2021 и 2022, средният брой на издадените актове за нарушения в сектора са 130, докато за 2023 г. са 426, което е около 3 пъти повече. Всичко това е в резултат на положения труд на цялата администрация, въпреки всички вътрешни и външни опити за саботиране на заседания на Комисията и компрометиране на цялата институция през второто шестмесечие на 2023 г. За общия размер констатирани нелоялни търговски практики вече показах данни по-рано.

- Какви са приоритетите на КЗП  за предстоящите проверки?

- Бързите кредити, което съвпада и с националните политики определяни досега, тъй като КЗП е единственият контролен орган, носещ отговорността за контрол на потребителското кредитиране,  също така туризъм, безопасност на стоките по отношение прилагане на изискванията на директивата за обща безопасност, проверки относно уведомления на Агенция "Митници", граничният контрол, който Комисията упражнява при внос на нехранителни стоки във връзка с тяхната безопасност. Вътрешните опити за отпадане на граничния контрол от началото на годината по отношение на групи стоки, влизащи безконтролно на територията на Република България, а оттам и на територията на цялата Европейска общност, беше предпоставка за създаване на голям риск за живота и здравето на хората. Вносът на стоки, които не притежават необходимите за Общността серитификати за безопасност, както и липсата на всякакъв граничен контрол - изискване на допълнителни документи, задържане на стоки, за които има съмнения, че са опасни, допълнителни лабораторни тествания, касаещи тяхната безопасност и гарантиращи необходимите им свойства и качества означава, че България, като външна граница на Европейския съюз, не би могла да гарантира безопасността на влизащите на територията на републиката стоки. Тези стоки, за които не е осъществен граничен контрол и не е доказано, че са безопасни, влизайки на територията на Република България, започват свободно движение на територията на Общността, което значи, че през нашата държава на територията на цялата Европейска общност могат безконтролно да влизат опасни стоки. Това е обективна предпоставка за създаване на риск за живота и здравето на хората - не само на територията на Република България, а и на територията на цялата общност. Гарантирането на свободно движение на стоки в Общността е съпътствано от една много голяма гаранция и поета голяма отговорност, а именно, че на територията на страната ни няма да бъде допуснато движение на опасни стоки, отговорност, която всяка една от държавите-членки поема и носи. Отварянето на външна граница на ЕС за безконтролен внос на опасни стоки от трети страни, без документи за безопасност, означава, че единственият начин да бъде преустановено предлагането на нехранителни опасни стоки на територията  на ЕС е възможно ако се намерят в търговската мрежа и да се изземат, което на практика е невъзможно. Тъй като веднъж допуснати на територията на Съюза, е невъзможно да се открият физически във всички търговски обекти.

- Очаква се от догодина да имаме право да се откажем от мобилни услуги ако операторът е обявил индексация на тарифите спрямо инфлацията и това ще може да се направи без да дължима неустойка. Бихте ли разказал повече за тази промяна?

- В търсене на равнопоставеност на потребителите в икономическите отношения с мобилните оператори винаги съм се стремял към подход за намиране на реално решение за потребителите, което да им дава не само формални права. Именно в това е заложена правната философия за равнопоставеността на потребителите, самото даване на формално право не е основание да се счита, че те са в равнопоставено положение спрямо търговеца, ако от настъпване на условията за упражняване на това право потребителят няма реална възможност да се възползва от икономически по-благориятни за него последици. Така например, задължението да намалят цените при настъпване на отрицателна величина в индекса, е малко вероятно събитие, като през последните няколко години обичайното изменение е в положителна величина. Поради това следваше да се търси подход, който да даде на потребителите реална възможност да се възползват от икономически по-благоприятни възможности при индексиране на цени, което и беше постигнато със споразумението. Правото на отказ без неустойка от срочен договор дава на потребителите тази възможност и оттук насетне е въпрос на конкуренция, която да предложи по-изгодни условия за потребителя при индексиране на цени.

- Според Вас нужни ли са промени в законодателството, за да бъдат защитени по-добре потребителите и да има превенция на нелоялни търговски практики?

- Законът за защита на потребителите е изцяло хармонизиран с европейското законодателство. Разбира се, има още дефинитивни разпоредби, които предстоят да бъдат въведени с новата директива, свързана със защитата на потребителите в зеления преход и цифровата ера. По-добра информация относно гаранциите на стоките, права по гаранции, неверни твърдения по отношения на екологичността на продукта и др. Това определено ще улесни работата на контролните органи, тъй като за определени действия на търговците, представляващи нелоялни търговски практики, се измества тежестта на доказване при евентуален съдебен контрол от органа в тежест на търговеца, което е по-рестриктивно. Единственият дефицит на законодателство в сега действащия ЗЗП е размерът на административните санкции за НТП. Размер до 50 000 лв, уеднаквен за всички търговци, има различно въздействие върху тях. За един малък търговец е в състояние да съсипе неговия бизнес, докато за един търговец, който е с обороти стотици милиони или над милиард на годишна база, е непропорционален на колективната щета, която той нанася на потребителите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай