Ще вземе ли литият главата на Вучич?

Най-голямото находище на ценния метал в Европа разбърка геополитическия пъзел

Ще вземе ли литият главата на Вучич? | StandartNews.com

Бизнес за 200 милиарда долара запали фитила на протестите в Белград
 

Близо две седмици Белград се люлее от протести. В някои дни на улиците излизат повече от 21 000 души. Окупират Централната гара, публични сгради, улици. Издигат плакати срещу президента Аександър Вучич. Той обяви, че това е опит за преврат, който цели да го свали от власт. Вучич каза, че тази информация е получил от руското разузнаване. Той благодари на руснаците, че са го спасили. 

От 2014 г Вучич е министър-председател, а от 2017 г - президент на Сърбия. 

Има ли основания той да се страхува за своята власт? Според Биляна Степанович, главен редактор на "Нова икономика", Александър Вучич има всички основания да се страхува за своята власт. Пред БНТ тя каза: "Властта създава напрежение с действията си. Напрежението е много голямо, хората не вярват на това управление и никой не може да прецени какво ще се случи."

Всъщност това е обичаен мотив за президента Вучич. Каквото и да се случи в Сърбия или по света, той все обявява, че е насочено срещу него."

Но какво предизвика сегашната конфронтация и 

  • изведе хората на улиците

Дори председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Олаф Шолц бързо се озоваха в Белград.

Причината е един скромен елемент от таблицата на Менделеев - литий. Мек, сребристо бял метал с алкални свойства и пореден номер 3. Това е най-лекият твърд  елемент в природата. Той е силно реактивоспособен, поради което се съхранява в петрол. Неговата плътност е 535 кг на кубичен метър, а температурата му на топене е едва 180 градуса по Целзий. Но литият е исторически елемент, защото с литиеви атоми в хелий е произведена първата ядрена реакция от човек. Това е станало през 1932 г. 

Още от началото на ядрената епоха литият се използва във верижните термоядрени реакции в атомните бомби. Във водородните бомби той играе ключовата роля на единствен възпламенител на термоядрената реакция.

Масовата световна консумация на литий започва с производството на литиево-йонни батерии за мобилни устройства. А бум на неговото търсене настава, когато започва производството на електрически автомобили. Литият е основният компонент за производството на батериите на тези автомобили. Без литий, 

  • Илон Мъск спокойно може да прави в заводите "Тесла" велосипеди

Пазарът на батерии в момента се оценява на 52 млрд долара, но според прогнозите до 2030 г ще нарасне до 194 млрд долара. Това е огромен бизнес. Ето защо всяко ново находище на литий представлява огромен интерес и предизвиква всякакви смущения. Още повече, че две държави държат 77% от световния добив на литий. Австралия е първа с 61 000 тона годишно, втора е Чили с  31 000 тона годишно. Двете добиват 100 000 тона, а световният добив е 130 000 тона.

Още по-интересна става картината когато знаем, че 67%  от лития в света се преработва от Китай. Защото добиването си е добиване, но преработката дава пазарния продукт. Китай има огромното предимство на три фактора - много ниски разходи за строителство на нови инсталации, големи държавни субсидии и много силно ноу-хау. Най-голямото ново находище на литий е МакДермит Калдерас в САЩ на границата между щатите Орегон и Невада. По приблизителни оценки то съдържа между 22 и 44 млн тона литий.

Та какво общо има всичко това с протестите в Белград ли? Ами простият факт, че в западното сръбско село Ядар, недалеч от границата с Хърватия, е открито най-голямото находище на литий в Европа. Ако бъде разработено,

  • то ще задоволи 90% от нуждите на Европа

от литий. Ето го и проблема! Ето и причината фон дер Лайен и Шолц да кацнат в Белград. Европа е силно заинтересована. Първо, за да си осигури безценната суровина. И второ - да престане да зависи изцяло от Китай. Или от САЩ, като не се знае коя зависимост е по-тежка. Австралия също е притеснена от експанзията на Китай, което накара Мадлин Кинг, министър на ресурсите, да заяви наскоро, че ще ускори максимално въвеждането на данъчни стимули за производство накритични минерали. 

Въпреки, че пазарът на литий е силно нестабилен и през миналата година цената на този метал падна с 80%. Но тази година се възстановява със скокове. За първото тримесечие на миналата година например гигантът Albemarle имаше печалба от 650 млн долара, а за първото тримесечие на тази тодина има загуба от 188 млн долара. И следващата година ще се нуждае от 2 млрд долара, за да се справя с дълга си. Но от компанията са категорични: няма да имаме никакви проблеми! 

Австралия увелчи добива си на литий от 13 000 тона през 2013 г до 85 000 т през 2023 г. Значи тази работа е много сладка, работа за милиарди. 

През 2015 г.

  • "миньор  №2 в света" 

- англо-австралийската компания Rio Tinto" се споразумя с администрацията на Александър Вучич да започне разработването на находището в   Ядар. Инвестицията е за 2,4 млрд евро! Ако се развие производството на батерии и евентуално на електрически автомобили, инвестицията може да достигне космическите за държава с такъв потенциал 6 млрд евро. Прогнозата е за 20 000 нови работни места. За страна с население малко над 5 млн души това е огромен икономически растеж. 

Rio Tinto наистина е гигант. Само в Монголия компанията разработва находище на мед на дълбочина 1 300 м под земята. Върховният шеф Якоб Стоусхолм призна, че са имали значителни трудности преди да стигнат до началото на производството. До сега в Монголия Rio Tinto е инвестирала 14 млрд долара, от които 4 млрд са само данъците в бюджета.Съдът в Сърбия задълго спря проекта на Rio Tinto". Докато наскоро Върховниет съд в Белград не взе окончателно решение да позволи проектът за литиева мина в Ядар да стартира. Вучич обещава държавата да получава от1 до 28 млрд евро годишно, но никой не му вярва. Но 

  • някой в Сърбия не иска това да започне

Естествено напред излязоха еколозите. Те се страхуват, че мината в Ядар ще отрови водата, почвата и въздуха. Не е ясно как точно от едно село на границата с Хърватия ще се отрови водата в Белград, но еколозите не се затрудняват да обясняват такива дреболии. Те защитават природата, градините на селяните в Ядар, техните животни и т.н. 

Когато си замисли човек разбира, че Вучич може да се притеснява да не падне от власт. Въпросът е кой иска да го свали. Да не се окаже че това са точно онези, които му помагат като го предупреждават? Защото най-голям интерес Европа да не бъде независима по отношение на лития, от там на произвоството на батерии, на електромобили и т.н. има Китай. Може би и Русия. Може би и САЩ. 
Междувременно и други компании проявяват интерес да участват в проекта в Ядар. На първо място между тях виждаме "Мерцедес"... 
Така или иначе опитът на Вучич да бъде приятел и на изтока, и на запада, както на САЩ, така и на Русия и Китай, но и на арабските държави, е много спорен. Всъщност той се оказва в ситуация да не е приятел на никого. 
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай