Семен Новиков: Златният украинец, който се би за България

Семен Новиков: Златният украинец, който се би за България | StandartNews.com

"Усещам себе си като просто човек. Нищо особено не съм постигнал", казва Семен Новиков.

От френската столица той се завърна със златен медал по класическа борба в категория до 87 килограма, след като категорично победи иранеца  Алиреза Мохмадипиани със 7:0. Това е първата титла по борба за България през последните 24 години след триумфа на Армен Назарян при 58-килограмовите класици на Игрите в Сидни през 2000 година. Титлата на Семен е и първата за Европа при класиците (досега са печелили два пъти Япония, два пъти в Иран и един път Куба). "Горд съм, че не само съм първият българин на подиума, но и първият европеец в борбата до момента", каза след победата си 26-годишният украинец, роден в Харков. 

До 2022 година той се състезава за родината си като извоюва титла на Европейското първенство в Рим през 2020 година. От миналата  година насам Новиков има българско гражданство и се съревновава под български флаг. До момента е спечелил три медала за страната ни  - два бронзови  - един от Европейското първенство в Загреб през 2023 година и още един от Световното първенство в Белград през същата година, както и вече споменатия златен олимписйки медал от Париж 2024. 

В България го довежда войната, която Русия води срещу Украйна. "Беше много дълъг и труден път. Знаете, че не ми беше лесно, защото дойдох във вашата държава без да знам езика. Моето семейство и приятелите ми останаха в Родината. Аз просто исках да започна живота си отначало, на чист лист. Затова дойдох в България", споделя златният олимпиец. Емиграцията у нас за него е ново начало не само в житейско отношение, но и в спорта. Новиков идва в България след тежка контузия на рамото. Възстановяването му е трудно и дълго, но рехабилитацията дава резултат и днес той е по-силен отвсякога. 

За да се установи не само на територията на България, но и в нашия спорт му помага преди всичко Гриша Ганчев, който е част от ръководството на Българска федерация по борба и подкрепяше борците ни на живо в Париж.

Новиков многократно му е благодарил за подкрепата."Посвещавам медала на моите родители, на Гриша Ганчев, който ми даде втори живот в спорта, както и на моя личен треньор Сослан Фарниев, който повярва в мен и вдигна нивото ми от бронза до златен медалист". 

Не малко бяха коментарите по отношение на неговия етнически произход. Новиков обаче е горд, че е доставил радост на българския народ с победата си. Знае, че у нас много хора харесват руснаците, но се надява, че сега ще заобичат и украинците. Знае химна на страната ни и го пее с радост, също както и носи знамето ни редом с българската грация Боряна Калейн.

Златният медалист също като гимнастичката отправи послание: "Бих казал на децата да не се предават. Аз имах много загуби, имах сериозни контузии. Винаги се връщах, но най-накрая спечелих. Да, загубих световното и европейското, но тренирах и вярвах в себе си. Най-главното е, че моят личен треньор повярва в мен и аз много му благодаря". За Новиков предстои почивка, тъй като от златния олимпийски медал по-ценно отличие няма. "Аз бях европейски шампион, сега вече олимпийски. Още не мога да повярвам, чувствам го като откраднат медал", каза Новиков, който е устремен към нови световни титли.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай